Pokytis pamečiui: kreipimųsi skaičius svyruoja nežymiai

Apžvelgus šių metų I–III ketvirčio visų darbo ginčų komisijų veiklos rezultatus ir palyginus su tokiu pat laikotarpiu 2021 m., gautų prašymų skaičius šiais metais augo apie 1,8 proc., gauta 79 prašymais daugiau.

Darbo ginčų komisijų darbo organizavimo skyriaus patarėja Audronė Baršienė pastebi, kad kreipimosi į DGK priežastys išlieka tos pačios: dažniausiai darbuotojai susiduria su laiku nesumokėto darbo užmokesčio problema. Tokie ginčai 2022 m. I–III ketvirtį sudarė apie 75 proc. visų atvejų, rašoma pranešime.

Beveik trigubai sumažėjo reikalavimų dėl neturtinės žalos atlyginimo

2022 m. I–III ketvirtį gauti 295 reikalavimai atlyginti neturtinę žalą. Šių reikalavimų gauta apie 2,7 karto mažiau nei tokiu pat laikotarpiu praėjusias metais, kai buvo gauta net 800 tokių reikalavimų.

Gautų prašymų pobūdis ir ginčų priežastys

Darbo ginčų komisijų darbo organizavimo skyriaus patarėja A. Baršienė atkreipia dėmesį, kad, be gautų prašymų išnagrinėti ginčus dėl nesumokėto darbo užmokesčio, vis dar išlieka aktualios ir kitos su darbo santykiais susijusios problemos: nagrinėjami ginčai atleidimo iš darbo teisėtumo, turtinės žalos atlyginimo, darbo sutarties sąlygų, baudų už DGK sprendimo nevykdymą skyrimo, psichologinio smurto ir kt.

Akcentuotinos ir optimistinės prognozės: šių metų I–III ketvirtį, palyginti su tokiu pat laikotarpiu 2021 m., apie 3,5 karto gauta mažiau reikalavimų išnagrinėti kolektyvinį ginčą dėl teisės. Aptariamuoju laikotarpiu gauti 25 tokie reikalavimai, o praėjusių metų I–III ketvirtį – 87 reikalavimai, pažymima pranešime.

Prašymų pasiskirstymas pagal ekonomines veiklas

Specialistė pastebi, kad 2022 m. I–III ketvirtį prašymų pasiskirstymas pagal įmonių ekonomines erdves, kaip ir ankstesniais laikotarpiais, išlieka panašus: daugiausia prašymų išnagrinėti darbo ginčą gauta iš statybos sektoriaus įmonių bei transporto ir saugojimo sektoriaus įmonių. Be to, nemažą dalį, sudarė prašymai iš didmeninės ir mažmeninės prekybos sektoriaus bei administracinės ir aptarnavimo veiklos sektoriaus įmonių.

Atkreiptinas dėmesys, kad šių metų I–III ketvirtį DGK gavo net 7,4 karto mažiau prašymų nei tokį patį laikotarpį 2021 m. iš žmonių sveikatos priežiūros ir socialinio darbo sektoriaus įmonių. Šiemet buvo gauta 112 tokių prašymų (praėjusiais metais – 830), tačiau tokį ryškų pasikeitimą lėmė tai, kad 2021 m. I–III ketvirtį DGK buvo gauta daugiau kaip 700 prašymų dėl su ta pačia įmone – Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikomis – susijusio ginčo išnagrinėjimo, rašoma pranešime.

Be to, pastebėta, kad 2022 m. I–III ketvirtį, palyginti su tokiu pat laikotarpiu pernai, buvo gauta daugiau nei 1,5 karto prašymų išnagrinėti darbo ginčą su apdirbamosios gamybos sektoriaus įmonėmis: šių metų I–III ketvirtį buvo gauti 443 tokie prašymai.

Išnagrinėtų bylų baigtys

Anot patarėjos A. Baršienės, šių metų I–III ketvirtį, palyginti su tokiu pat laikotarpiu 2021 m., stebimas teigiamas bylų baigčių pokytis. Nors tenkintų visiškai arba iš dalies bylų baigčių rezultatas išliko panašus (apie 45 proc.), tačiau padaugėjo ginčų, kurie buvo išspręsti sudarant taikos sutartį bei ieškovui atsisakius visų pareikštų reikalavimų iki DGK posėdžio ar jo metu.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją