Statistikos departamento duomenimis, gruodį, palyginti su lapkričiu, gyventojai optimistiškiau vertino šalies ekonominės padėties perspektyvas: 17 proc. gyventojų tikėjosi, kad šalies ekonominė padėtis per ateinančius 12 mėn. gerės (lapkritį – 16 proc.), manančiųjų, kad padėtis blogės, dalis sumažėjo 6 procentiniais punktais (nuo 49 iki 43 proc.).

Namų ūkio finansinės padėties prognozės taip pat buvo šiek tiek optimistiškesnės: kas penktas gyventojas (20 proc.) tikėjosi, kad jo namų ūkio finansinė padėtis gerės, tiek pat jų (20 proc.) manė, kad ji blogės (lapkritį – atitinkamai 18 ir 21 proc.). Pirmąjį žiemos mėnesį 41 proc. gyventojų teigė, kad prognozuoti namų ūkio finansinę padėtį yra lengva ar gana lengva, 55 proc. gyventojų – gana sunku ar sunku (lapkritį – atitinkamai 40 ir 56 proc.).

Vertinant namų ūkio finansinės padėties pokyčius per praėjusius 12 mėn., gruodį, kaip ir lapkritį, 15 proc. gyventojų teigė, kad jų namų ūkio finansinė padėtis pagerėjo, 38 proc. manė, kad ji pablogėjo (lapkritį –39 proc.).

Gruodį 28 proc. gyventojų nurodė, kad per artimiausius 12 mėn. tokiems pirkiniams kaip baldai ar buitinė technika ketina išleisti daugiau nei per praėjusius 12 mėn., 21 proc. – mažiau (lapkritį – atitinkamai 29 ir 20 proc.).

Vartotojų pasitikėjimo rodiklis mieste ir kaime

Kaip rodo duomenys, vartotojų pasitikėjimo rodiklis mieste ir kaime gruodį skyrėsi 3 procentiniais punktais: mieste jis buvo minus 7, kaime – minus 10. Palyginti su praėjusiu mėnesiu, mieste vartotojų pasitikėjimo rodiklis padidėjo 2 procentiniais punktais, o kaime nepasikeitė.

Gruodį, palyginti su lapkričiu, miesto gyventojai šiek tiek geriau vertino namų ūkio finansinės padėties pasikeitimą per praėjusius 12 mėn., namų ūkio finansinės ir šalies ekonominės padėties perspektyvas, bet didesniems pirkiniams ketino išleisti šiek tiek mažiau.

Tuo metu kaimiškų vietovių gyventojai šiek tiek blogiau nei lapkritį vertino namų ūkio finansines padėties perspektyvas ir didesniems pirkiniams ketino išleisti mažiau. Tačiau pesimistines prognozes atsvėrė šiek tiek optimistiškesnės šalies ekonominės padėties prognozės.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją