Kai kurios įmonės sako, kad darbo netrūksta, užsakymų sukaupė pusmečiui į priekį, tačiau naujų – kur kas mažiau nei anksčiau.

„Jeigu taip tiksliai atsakant, tai turbūt prieš kokius du tris mėnesius užklausimų sumažėjo beveik perpus‟, – sako „Riešės baldų‟ komercijos vadovas Tadas Meištinis.

Verslas, viešbučiai, restoranai naujus baldus užsakinėja intensyviai, užtat individualių užsakymų mažėja.

„Turbūt žmonės, kurie gali šiek tiek palaukti, dar laukia, kas įvyks, nes per televizorių nuolatos šneka, laikraščiai rašo, kad bus kažkokia krizė, recesija ir taip toliau. Tai aš manau, kad dėl to yra įsivyravus tokia baimė‟, – sako T. Meištinis.

Įprastai prieš Kalėdas baldų pardavimai auga, nes žmonės nori atsinaujinti interjerą dar iki švenčių. Tačiau šios Kalėdos ne visiems baldininkams bus tokios dosnios: dalis skaičiuoja trečdaliu ir daugiau kritusius užsakymus.
Interjeras

„Taip, girdime rinkoje, kad gamintojai, tiek Rytų, tiek Vakarų Europoje susiduria su sumažėjusiu užsakymų kiekiu, jeigu lygintume su 2020 arba 2021 metų skaičiais‟, – komentuoja „Baldai1‟ įkūrėjas Pijus Makarevičius.

Ekonomistas Marius Dubnikovas teigia, kad baldų pardavimai krenta, nes stoja ir statybos, brangsta paskolos bankuose.

„Pagrindinė priežastis yra palūkanų kėlimas, tai yra, žmonės daugiau išleidžia paskoloms ir nenori leisti baldams‟, – komentuoja Lietuvos verslo konfederacijos viceprezidentas M. Dubnikovas.

Užimtumo tarnybos duomenimis, baldų gamintojai planuoja atleisti 114 darbuotojų, kai pernai – keturiskart mažiau (29). Kaip priežastys nurodomas bankrotas ir sumažėjęs užsakymų skaičius.

Iš baldų gamybos įmonių mažėja ir darbo pasiūlymų. Pavasarį tokios įmonės vidutiniškai per mėnesį registruodavo 600 darbo pasiūlymų, rudenį – jau 300.

„Kadangi nematome tokio didelio augimo kaip prieš tai buvusiais metais, tai automatiškai ir žmonių priimame mažiau‟, – sako P. Markevičius.

Baldininkai baiminasi, kad blogiausias metas bus po švenčių, vasario–kovo mėnesiais, tačiau ekonomistas mano, jog didele krize šiame sektoriuje nekvepia.

„Pagrindinis dalykas yra eksportas, kur važiuoja baldai. Jie kol kas važiuoja. Ir manau, kad vidinės rinkos sustojimas neturėtų sudaryti labai didelės problemos‟, – sako M. Dubnikovas.
Marius Dubnikovas

Užtat mažėjantys užsakymai gali turėti įtakos baldų kainai. Baldininkai neatmeta, kad kainas teks koreguoti.

„Turbūt šiek tiek lemia produkcijos kainą. Kai dinamika mažėja, užsakymų užklausimų mažėja, tu realiai į tai reaguoji. Bet ta kaina šiek tiek mažės turbūt uždarbio, pelno, investicijų kaštais‟, – teigia T. Meištinis.

„Jeigu situacija šalyje, pasaulyje keisis į blogesnę pusę, tikime, kad tiekėjai į tai atsižvelgs ir galbūt suteiks kokių nors lengvatų, mes gausime mažesnes kainas ir galėsime pateikti savo klientams‟, – kalba įmonės „Termopalas‟ komunikacijos specialistė Laura Kanapienytė.

Eurostato duomenimis, metinis pramonės augimas Lietuvoje mažesnis nei vidutiniškai Europos Sąjungoje.

Čia galite pažiūrėti LNK video: