Už tą numatančius Fiskalinės sutarties įgyvendinimo konstitucinio įstatymo pakeitimus balsavo 108 parlamentarai, du susilaikė, niekas nebalsavo prieš.

Finansų ministerijos pateiktame įstatymo projekte numatoma praplėsti Lietuvos savivaldybių galimybes savarankiškai įgyvendinti investicinius projektus, bendrai finansuojamus ES ir kitos tarptautinės paramos lėšomis.

Be to, savivaldybėms bus sudaryta galimybė persikelti vienais metais sukauptas lėšas į kitus metus. Tikimasi, jog tai turėtų leisti sklandžiau planuoti finansavimą didesniems projektams.

Taip pat bus leidžiama skolos ir garantijų limitų laikymąsi skaičiuoti naudojant ne tik gyventojų pajamų mokesčio pajamas, bet nuo visų savarankiškų savivaldybės pajamų. Skolos ir garantijų limitai nekeičiami, tačiau perkeliami iš kasmetinio biudžeto rodiklių įstatymo į konstitucinį įstatymą.

Kartu bus atsisakyta perteklinio savivaldybių fiskalinės drausmės reguliavimo dėl trumpalaikių įsiskolinimų ribojimo, kartu numatant būtinybę ištaisyti susidariusius fiskalinės drausmės pažeidimus, nuokrypį nuo balanso kompensuojant per ateinančius dvejus metus, kas savivaldai turėtų sudaryti daug galimybių planuoti daugiametį biudžetą.

Taip pat projekte numatoma skolos ir garantijų limitų laikymąsi skaičiuoti naudojant ne tik gyventojų pajamų mokesčio pajamas, bet nuo visų savarankiškų savivaldybės pajamų. Skolos ir garantijų limitai bus ne keičiami, o perkeliami iš kasmetinio biudžeto rodiklių įstatymo į konstitucinį įstatymą.

Pasak pataisų iniciatorės, finansų ministrės Gintarės Skaistės, šie pakeitimai, esant ekonominiam neapibrėžtumui, suteiks savivaldybėms daugiau galimybių įgyvendinti ES struktūrinių fondų investicinius projektus.

„Sudaroma galimybė skolintis šių projektų kofinansavimui, tuo užtikrinant, kad finansavimas būtų sklandus“, – teigė G. Skaistė.

Anot jos, savivaldybės tam iš ES galės papildomai pasiskolinti iš viso 377 mln. eurų.

„Šiuo sprendimu suvaldoma rizika, kadangi tikrai žinoma, kokia apimtimi savivaldybės galės skolintis“, – pažymėjo ministrė.
Už siūlomą pokytį pasisakė pritarė ir Darbo partijos frakcijos atstovas Viktoras Fiodorovas bei Lietuvos socialdemokratų partijos frakcijos narys Kęstutis Vilkauskas.

„Nors ir vėluodami, suteiksime galimybes savivaldybėms papildomai skolintis toms idėjoms, kurias šiandien savivaldai reikalingos, toms problemoms, kurios yra įsisenėjusios išspręsti“, – teigė V. Fiodorovas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją