Kaip teigia finansų viceministrė Vaida Markevičienė, šios investicijos bus skirtos ne tik šiltnamio efektą sukeliančių dujų (ŠESD) išmetimo mažinimui, bet ir regionų ekonomikos diversifikavimui, investuotojų pritraukimui ir naujų darbo vietų kūrimui.

„Papildėme ES investicijų programą nauju prioritetu, kuriuo siekiame įgyvendinti ambicingus nacionalinius ir ES lygmens klimato neutralumo tikslus. Taršiausius Lietuvos regionus pasieksiančios ES investicijos padės spręsti klimato kaitos iššūkius ir tuo pačiu užtikrins tvarų regionų ekonomikos augimą ir konkurencingumą“, – sako viceministrė.

Pagrindinis TPF tikslas – mažinti ŠESD išmetimus ir išsaugoti darbo vietas, todėl 144,3 mln. eurų bus skirta daliniam taršiausios Lietuvos pramonės įmonės AB „Achema“ žaliojo vandenilio gamybos pajėgumų vystymo I etapo finansavimui.

Už 49,4 mln. eurų taip pat bus paskelbta kvietimų Kauno, Šiaulių ir Telšių regionų pramonės įmonių alternatyvaus kuro diegimo projektams, o 600 tūkst. eurų bus skirta galimybių studijai, kuri išnagrinės anglies sugavimo ir saugojimo, vandenilio ir kitų inovatyvių technologijų panaudojimo plėtros galimybes Lietuvos pramonės įmonėse.

Siekiant pagerinti Mažeikių, Telšių ir Akmenės rajonų savivaldybių investicinį patrauklumą, konkurencingumą ir ekonomikos diversifikaciją – 36 mln. eurų bus nukreipti į pramoninių teritorijų vystymą šiose savivaldybėse, o 78,8 mln. eurų į užsienio ir vietos investuotojų pritraukimą ir vietos darbuotojų perkvalifikavimą, atsižvelgiant į darbo rinkos ir tvarių darbo vietų kūrimo poreikius.

Pasak ministerijos, šios investicijos įgalins ne mažiau kaip 185 pramonės įmones įgyvendinti žalinimo projektus ir leis Lietuvos ŠESD išmetimus visame Europos Sąjungos ATLPS sektoriuje sumažinti daugiau nei 3 proc.

Taip pat bent 2,9 tūkst. darbuotojų įgis tvaraus darbo kvalifikacijas, bus sukurta daugiau kaip 640 naujų darbo vietų ir atsiras 107,4 ha naujų teritorijų pramoninei veiklai vystyti.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją