Tokį reikalavimą numato 2020 metais patvirtintas įstatymas, skirtas mažinti atliekų kiekį ir skatinti perdirbimą, kurio atitinkamos sąlygos įsigalios jau netrukus.

Restoranai ne vieną mėnesį rengėsi įgyvendinti nuo sausio 1 dienos įsigaliosiančią taisyklę, kuri daugelį verslininkų privertė keisti verslo modelius, pagrįstus vienkartinėmis pakuotėmis ir indais, naudojamais valgyti vietoje ar išsinešti maistą.

Maždaug 30 tūkst. greitojo maisto užkandinių Prancūzijoje per metus patiekia 6 mlrd. patiekalų, todėl susidaro maždaug 180 tūkst. tonų atliekų.

„Tai simbolinė priemonė, kurią tinkamai įgyvendinus žmonės pajus labai konkrečių pokyčių – tai tikrai žingsnis teisinga kryptimi“, – pažymėjo Moira Tourneur iš pelno nesiekiančios organizacijos „Zero Waste France“.

Visgi šis įstatymas sulaukė kritikos iš Europos popierinių pakuočių aljanso (EPPA), teigiančio, jog dauguma vienkartinių pakuočių yra pagamintos iš atsinaujinančių išteklių ir visoje ES jų perdirbama 82 procentai.

Taip pat teigiama, kad gaminant ir plaunant daugkartinio naudojimo indus sunaudojama daugiau energijos ir vandens, o tai pažeidžia aplinkosaugos tikslus.

Restoranai taip pat pastebi, kad klientai dažnai išsineša daugkartinio naudojimo puodelius arba išmeta lėkštes ir stalo įrankius į šiukšliadėžes, o ne juos grąžina.

„Reikės viską suplanuoti iš naujo“

Po kelis mėnesius trukusių bandymų, sumuštinių tinklas „Subway“ priėjo prie išvados, kad jis ir franšizės operatorės turėtų geriau informuoti visuomenę, pavyzdžiui, įtraukiant naujus plakatus, informuojančius klientus apie pakartotinį indų naudojimą, naujienų agentūrai AFP teigė tinklo atstovė spaudai.

Paryžiaus priemiestyje Levelua Perėes esančio restorano „McDonald's“ vadybininkė Maria Varela sakė, kad restoranas turėjo įsigyti papildomą indaplovę ir skirti daugiau darbuotojų, kurie paaiškintų, kad lėkštes, peilius ir šakutes dabar reikės atskirti nuo šiukšlių.

„Iš pradžių buvo labai sudėtinga – ir prie prekystalio, ir tvarkant stalus“, – sakė ji ir pažymėjo, kad virtuvę teko pertvarkyti tam, kad ji atitiktų naujus reikalavimus.

„Viskas, kas būdavo kartone, dabar yra daugkartinio naudojimo plastike. Turėjome viską pergalvoti virtuvėje, atskirti užsakymus, kai žmonės nori maistą išsinešti ar valgyti vietoje, sukurti naują sandėliavimo vietą“, – pridūrė ji.

Kritikai nerimauja, kad papildomi reikalavimai gali paskatinti greitojo maisto operatorių pasipriešinimą.

Keletas organizacijų, įskaitant „Surfrider“, „Zero Waste France“ ir „No Plastic in My Sea“, paragino klientus „sankcionuoti grandines, kurios nepaisys įstatymų“, perkeliant savo verslą kitur.

„Aš nežinojau apie tokį reikalavimą, bet gerai, kad tai privaloma“, – kalbėjo šešiolikmetis Tomas Fresneau, kuris su draugu valgė mėsainius „McDonald's“ restorane Prancūzijos sostinės priemiestyje.

„Tačiau tai kainuoja brangiau nei popierius ir kartonas, todėl suprantu, kad sukels problemų mažesniems greitojo maisto restoranams, kuriems gali tekti pakelti kainas“, – pridūrė jis.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją