Anot jos, tyrimą atlikusi institucija yra nepriklausoma, tad Ministrų kabineto atstovai tyrime nedalyvavo.

„Be jokios abejonės, įvertinus visą Konkurencijos tarybos sprendimo ir bylos medžiagą, vertinsime, ar yra tokie dalykai, kurie turėtų atsispindėti įstatymuose ir kituose teisės aktuose. Bet kol kas galėčiau komentuoti tik tiek, kadangi tokius tyrimus daro nepriklausoma institucija ir Vyriausybė šitiems tyrimams tikrai jokios įtakos nedaro“, – antradienį žurnalistams Seime teigė I. Šimonytė.

Kartu Vyriausybės vadovė pabrėžė, kad Konkurencijos tarybos sprendimas nebus galutinis, o pažeidėjais įvardinti subjektai jį gali skųsti teismui.

„Jie (konkurencijos pažeidimai – ELTA) niekada nebūna lengvai nustatomi ir, kiek žinau, čia tyrimas tęsėsi labai ilgai. Ir tai tikrai nėra galutinis sprendimas, nes, labai tikėtina, kad byla gali atsirasti teismuose, galbūt net ir europiniuose“, – svarstė I. Šimonytė.

ELTA primena, kad gruodžio 13 d. Konkurencijos taryba nustatė, jog Lietuvos vaistinių asociacija (LVA) ir 8-ios vaistais prekiaujančios bendrovės susitarė dėl kompensuojamųjų vaistų antkainių.

Taryba aiškina, kad 2017 m. Sveikatos apsaugos ministerija (SAM), nusprendusi įvertinti, ar reikia keisti vaistinių preparatų mažmeninės ir didmeninės prekybos antkainius, paprašė LVA pateikti ekonominiais skaičiavimais pagrįstus antkainių pasiūlymus. Tarpininkaujant asociacijai, vaistais prekiaujančios bendrovės tarpusavyje suderino ministerijai pateiktus kompensuojamųjų vaistų antkainius, tariamai pagrįstus įmonių veiklos kaštais.

Už Konkurencijos įstatymo ir Sutarties dėl Europos Sąjungos veikimo pažeidimą iš viso skirta baudų už daugiau kaip 72 mln. Eur.

Tuo metu „Gintarinė vaistinė“ ir „Limedika“ atstovai antradienį išplatino pranešimą, kad toks sprendimas neturi teisinio pagrindo, esą įmonės niekada nėra sulaukusios SAM kvietimo ar prašymo pateikti pasiūlymus dėl antkainių. Bendrovės tikina, kad formuodamos savo pasiūlymus neperžengė konfidencialumo ribų, nesikeitė jautria komercine informacija su savo konkurentais, nesitarė dėl antikonkurencinių veiksmų.