Lietuvoje gruodžio 2–8 dienomis elektros megavatvalandė (MWh) vidutiniškai kainavo 351,6 euro, arba 11 proc. daugiau nei prieš savaitę, kai vidutinė kaina siekė 317,34 euro.

LEA teigimu, tai pirma savaitė nuo rugpjūčio 26–rugsėjo 1 dienų, kai nei vieną dieną didmeninė elektros kaina nenukrito žemiau 300 eurų už MWh ribos. Be to, vidutinė savaitės elektros kaina sugrįžo į rugsėjo mėnesio pabaigos lygį, kai jos megavatvalandė kainavo 354 eurus.

„Elektros kainų augimą ir toliau skatina dėl didėjančio vartojimo bei šaltesnių orų brangstančios gamtinės dujos, maža atsinaujinančios energijos generacija“, – teigiama LEA pranešime.

Latvijoje ir Estijoje elektros megavatvalandės kainos buvo identiškos esančioms Lietuvoje, tuo metu Suomijoje elektros kaina brango 1 proc. iki 318,4 euro.

Švedijos ketvirtoje kainų zonoje, iš kurios „NordBalt“ jungtimi elektra tiekiama į Lietuvą, trečią savaitę iš eilės ji brango labiausiai regione – 16 proc. ir siekė 324,7 euro už MWh.

Tuo metu Lenkijoje praėjusią savaitę elektros kaina mažėjo 6 proc. iki 204 eurų už MWh. Vokietijoje per savaitę elektra brango 11 proc. iki 332,8 euro.

Praėjusią savaitę bendra elektros gamyba Lietuvoje augo 12 proc. ir siekė 107,3 gigavatvalandės (GWh).

Importuojamos elektros dalis sumažėjo nuo 66 iki 62 proc. viso poreikio. Per Latvijos jungtį importas augo 16 proc. iki 56,5 GWh, iš Švedijos mažėjo 17 proc. Importas per jungtį su Lenkija beveik nesikeitė ir siekė 21,4 GWh.

Vidutinė dujų kaina Nyderlandų TTF biržoje per savaitę didėjo 6 proc. iki 138 eurų už MWh – kainų augimą ir toliau lemia didėjantis vartojimas.

Europos Sąjungos (ES) dujų saugyklų dujų užpildymas gruodžio 7 dieną siekė 90 proc. – 2 proc. mažiau nei prieš savaitę.

Dujų Inčukalno saugykloje Latvijoje užpildymas per savaitę sumažėjo nuo 58 iki 54 proc.

Lietuvoje gruodžio 2–7 dienomis buvo suvartota 379,22 GWh dujų – 6 proc. daugiau nei prieš savaitę. Pasak LEA, augančiam dujų vartojimui įtakos turi nuo lapkričio pradžios veiklą atnaujinusi „Achemos“ gamykla, Elektrėnų 9-to bloko veikimas bei šalti orai.

Dujų srautas į Latviją per savaitę sumažėjo 80 proc. iki 39,41 GWh. Gruodžio 1–3 dienomis pirmąkart šio šildymo sezono metu dujos tekėjo iš Latvijos į Lietuvą, o per pirmas septynias gruodžio dienas į Lietuvą iš Latvijos tekėjo daugiau dujų nei iš Lietuvos.

Klaipėdos SGD terminalas šiuo laikotarpiu veikė 87 proc. pajėgumu.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją