Metinei infliacijai daugiausia įtakos turėjo kietojo kuro, pieno ir jo produktų, sūrio ir kiaušinių, duonos ir grūdų produktų, elektros energijos, šilumos energijos, degalų ir tepalų, mėsos ir jos produktų, restoranų, kavinių ir panašių įstaigų paslaugų, dujų, automobilių, asmeninių transporto priemonių techninės priežiūros ir remonto paslaugų, aliejaus ir riebalų, daržovių kainų padidėjimas bei garso ir vaizdo priėmimo, įrašymo ir atgaminimo įrenginių kainų sumažėjimas, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Valstybės ir savivaldybių institucijų administruojamos kainos per metus padidėjo 30,1 proc., rinkos – 21,7 proc.

Mėnesinis pokytis – 0,4 proc.

Šių metų lapkritį, palyginti su spaliu, vartojimo prekių ir paslaugų kainos padidėjo 0,4 proc. Daugiausia tam įtakos turėjo duonos ir grūdų produktų, pieno ir jo produktų, sūrio ir kiaušinių, mėsos ir jos produktų, automobilių, asmeninių transporto priemonių techninės priežiūros ir remonto paslaugų, kavos, arbatos ir kakavos, namų ūkio valymo ir priežiūros priemonių kainų padidėjimas bei šilumos energijos, elektros energijos, degalų ir tepalų kainų sumažėjimas.

Vartojimo prekių kainos per mėnesį padidėjo 0,3 proc., paslaugų – 0,7 proc.

„Valstybės ir savivaldybių institucijų administruojamos vartojimo prekių ir paslaugų kainos sumažėjo 2,7 proc., rinkos kainos padidėjo 1 proc.“, – pažymima pranešime.

Didėjo maisto, gėrimų, viešbučių ir restoranų kainos

2022 m. lapkritį, palyginti su spaliu, maisto produktų ir nealkoholinių gėrimų kainos padidėjo 2,5 proc. Labiausiai pabrango cukrus, kava, konservuota žuvis, duona, bet atpigo uogienės, marmeladai, medus, sviestas, saldumynai. Taip pat kito kai kurių šviežių vaisių ir daržovių kainos: daugiausia padidėjo greipfrutų, spanguolių, svogūnų, kriaušių, avokadų kainos, bet sumažėjo gūžinių salotų, žiedinių kopūstų, šilauogių, mandarinų, pomidorų kainos.

Būsto apstatymo, namų apyvokos įrangos ir kasdienės būsto priežiūros kainos padidėjo 1,7 proc. Namų ūkio valymo ir priežiūros priemonės pabrango 3,3 proc., namų ūkio personalo ir namų priežiūros paslaugos – 1,8 proc., elektriniai ir neelektriniai pagrindiniai buitiniai prietaisai – 1,6 proc., bet valgomieji ir kiti pjaunamieji įrankiai, stalo reikmenys atpigo 2,3 proc., rašoma pranešime.

Viešbučių, kavinių ir restoranų paslaugų kainos padidėjo 0,7 proc. Daugiausia padidėjo viešojo maitinimo valgyklose paslaugų (1 proc.) kainos.

Poilsio namų paslaugų (10,4 proc.) kainos sumažėjo.

Būsto, vandens, elektros, dujų ir kito kuro grupės prekių ir paslaugų kainos sumažėjo 2,4 proc.

Daugiausia sumažėjo šilumos energijos (6,8 proc.), elektros energijos (5,9 proc.) kainos, bet gaminių ir medžiagų būsto priežiūrai ir remontui kainos padidėjo 0,7 proc., būsto priežiūros ir remonto paslaugų – 0,6 proc.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją