2022 m. trečiąjį ketvirtį, palyginti su tuo pačiu 2021 m. ketvirčiu, vienos dirbtos valandos darbo sąnaudos pramonės, statybos ir paslaugų įmonėse (įskaitant ir individualiąsias), pašalinus darbo dienų skaičiaus įtaką, padidėjo 14 proc., iš jų verslo įmonėse – 15 proc., rašoma pranešime žiniasklaidai.

Pašalinus darbo dienų skaičiaus įtaką, per metus vienos dirbtos valandos darbo sąnaudos augo visų ekonominės veiklos rūšių įmonėse, įstaigose ir organizacijose, labiausiai – apgyvendinimo ir maitinimo paslaugų (28,1 proc.) bei nekilnojamojo turto operacijų (22,8 proc.) veiklos įmonėse.

Darbo sąnaudų pokyčiams per metus įtakos turėjo nuo 2022 m. sausio 1 d. padidinta minimalioji mėnesinė alga, sumažėjusios valstybės skirtos subsidijos darbo užmokesčiui, išmokėtos didesnės nereguliarios premijos, priedai ir piniginės išmokos, didesnės išmokos natūra bei didesnės išeitinės išmokos ir piniginės kompensacijos už nepanaudotas kasmetines atostogas, dirbtų valandų skaičiaus pasikeitimai bei kitos priežastys, teigiama pranešime.
Trečiąjį ketvirtį vienos dirbtos valandos darbo sąnaudos padidėjo 3,5 proc.

2022 m. trečiąjį ketvirtį vienos dirbtos valandos darbo sąnaudos, palyginti su 2022 m. antruoju ketvirčiu, pramonės, statybos ir paslaugų įmonėse (įskaitant individualiąsias), pašalinus sezono ir darbo dienų skaičiaus įtaką, padidėjo 3,5 proc., iš jų verslo įmonėse – 3,9 proc.

Pašalinus sezono ir darbo dienų skaičiaus įtaką, per ketvirtį vienos dirbtos valandos darbo sąnaudos augo beveik visų ekonominės veiklos rūšių įmonėse ir įstaigose, labiausiai – meninės, pramoginės ir poilsio organizavimo (7,2 proc.) bei apgyvendinimo ir maitinimo paslaugų (7 proc.) veiklose. Žmonių sveikatos priežiūros ir socialinio darbo veikloje darbo sąnaudos sumažėjo 1,3 proc.

„Darbo sąnaudų pokyčiams per ketvirtį įtakos turėjo išmokėtos didesnės išmokos natūra bei didesnės išeitinės išmokos ir piniginės kompensacijos už nepanaudotas kasmetines atostogas, išmokėtos mažesnės nereguliarios premijos, priedai ir piniginės išmokos bei kitos priežastys“, – rašoma pranešime.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją