Rusijos verslininkams siūloma neleisti įsigyti ir turėti nekilnojamojo turto Lietuvoje be specialaus vyriausybės leidimo, taip pat siūloma svarstyti nekilnojamo turto įsigijimo Lietuvoje apribojimus Rusijos fiziniams ir juridiniams asmenims.

Tokios nuostatos įrašytos į rezoliucijos projektą „Dėl teroristinės Rusijos įtakos apribojimo“, kurį įregistravo Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos narys, Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto narys, Ateities komiteto pirmininkas prof. Raimundas Lopata.

Projektas numato, kad Vyriausybė turėtų pateikti Seimui teisės aktus, nustatančius, „kad visi Lietuvos fiziniai ir juridiniai asmenys, iki šios rezoliucijos priėmimo datos Rusijoje vykdantys komercinę veiklą arba atstovaujantys Rusijos ar jų fizinių bei juridinių asmenų interesams Lietuvoje, turi per tris mėnesius užsiregistruoti Nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių objektų apsaugos koordinavimo komisijos viešame specialiame registre ir nurodyti veiklos pobūdį, veiklos planus bei pagrindimą būtinumui tęsti savo veiklą“. Komisija,esant būtinumui, teiktų rekomendacijas vyriausybei dėl tokių fizinių ar juridinių asmenų galimos grėsmės valstybės nacionaliniam saugumui.

Vyriausybę siūloma įpareigoti pateikti Seimui teisės aktus, numatančius, kad už teroristinės valstybės veiksmus atsako ir tos valstybės juridiniai asmenys, kuriems būtų neleidžiama vykdyti veiklos Lietuvos teritorijoje. Jiems siūloma neleisti įsigyti ir turėti nekilnojamojo turto be specialaus vyriausybės leidimo. Rezoliucijos projekte Vyriausybei taip pat pasiūlyta apsvarstyti nekilnojamo turto įsigijimo Lietuvoje apribojimus Rusijos fiziniams ir juridiniams asmenims.

Tarp devynių rezoliucijos pasiūlymų deklaruojama siekti, kad kuo daugiau pasaulio valstybių pripažintų Rusiją teroristine valstybe. Dokumentu taip pat siūloma neleisti partijų, palaikančių Rusijos karą prieš Ukrainą, atstovams atvykti į Lietuvą ir ES be specialaus leidimo.

„Vyriausybė turi įgyvendinti Lietuvoje ir papildomai Europos Sąjungos lygiu siekti,kad už teroristinės valstybės veiksmus atsakingos politinės partijos, palaikančios Rusijos karą prieš Ukrainą – partija „Vieninga Rusija“, Rusijos Federacijos Komunistų partija, Rusijos liberalų demokratų partija, „Teisingoji Rusija“ – ir visi tų partijų nariai turi būti sankcionuoti ir partijų nariams nebūtų leidžiama atvykti į Lietuvą ir Europos Sąjungą be specialaus leidimo“,– sakoma rezoliucijos projekte.

Jeigu Seimas priims rezoliuciją,ji įpareigos Vyriausybę pateikti poziciją, ar įmanoma nutraukti teisinę pagalbą ir teisinius santykius su Rusija reglamentuojančias tarptautines sutartis. Dar būtų ieškoma būdų kreiptis į teismą dėl žalos, kurią sukėlė Rusijos veiksmai, atlyginimo.

„Vyriausybė turi pateikti Seimui poziciją dėl teisinę pagalbą ir teisinius santykius su teroristine valstybe reglamentuojančių tarptautinių sutarčių eventualaus denonsavimo. (...) Vyriausybė turi pateikti Seimui teisės aktus, įtvirtinančius mechanizmą, kuris užtikrintų teisę kreiptis į teismą dėl žalos atlyginimo, kilusio dėl teroristinės valstybės veiksmų“,– sakoma rezoliucijos projekte.

Jame siūloma atsižvelgti į Valstybės saugumo departamento (VSD) siūlymus „stiprinti Lietuvoje vykdomą strateginių prekių eksporto kontrolę: griežtinti į Rusiją ir Baltarusiją eksportuojamų prekių, deklaruojamų, kaip nepatenkančių į dvejopo naudojimo prekių sąrašą, kontrolę; užtikrinti ekspertinio prekių įvertinimo priskiriant ES kontroliuojamų prekių sąrašui poreikį; nustatyti privalomos dvejopo naudojimo prekių tranzito licencijos reikalavimą“.

Seimo nario R. Lopatos teigimu, rezoliucijos tikslas – nurodyti valstybei ir verslams būdus, kaip atsiriboti nuo Rusijos, praktiškai įtvirtinant Rusijos, kaip teroristinės valstybės, statusą. Dokumentu nurodomos gairės, kaip konkrečiai nustatyti institucijų, įmonių ir gyventojų santykį su teroristine šalimi.

Rezoliucijos autoriaus prof. Raimundo Lopatos nuomone, toks dokumentas Lietuvai atvers duris taikyti ne tik tarptautines, bet ir nacionalines sankcijas prieš Rusiją, be to, nustatys, kad teroristinei valstybei taikomos sankcijos yra privalomos.

„Rezoliucija įpareigotų Vyriausybę aktyviau veikti užšaldant Rusijos režimui artimų ir sankcionuotų asmenų turtą ir sąskaitas. Mūsų valdžia Europos Sąjungos lygiu turėtų ieškoti būdų, kaip šį turtą konfiskuoti ir iš jo atlyginti Ukrainai padarytą žalą. Kartu, parengus atitinkamus įstatymus, teroristinės valstybės verslai negalėtų veikti Lietuvoje, jie negalėtų įsigyti mūsų šalyje nekilnojamojo turto be specialaus Vyriausybės leidimo. Galų gale, turėtume griežčiau prižiūrėti tam tikrų prekių eksportą į Rusiją ir Baltarusiją“, – komentuodamas projektą sako R. Lopata.

Rezoliucijos projektą „Dėl teroristinės Rusijos įtakos apribojimo“ kartu su R. Lopata teikia įvairioms Seimo frakcijoms atstovaujantys parlamentarai: Laurynas Kasčiūnas, Andrius Mazuronis, Jonas Jarutis, Dovilė Šakalienė, Saulius Skvernelis, Lukas Savickas, Vytautas Mitalas, Jonas Pinskus ir kiti.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją