Kaip teigiama pranešime žiniasklaidai, vertinant gamybos metodu, 2022 m. trečiąjį ketvirtį didžiausią teigiamą įtaką BVP pokyčiui turėjo informacijos ir ryšių bei žemės ūkio, miškininkystės ir žuvininkystės įmonių veiklos rezultatai.

Vertinant BVP išlaidų metodu, nustatyta, kad 2022 m. trečiąjį ketvirtį, palyginti su praėjusiu ketvirčiu, namų ūkių galutinio vartojimo išlaidos sumažėjo 0,1 proc., valdžios sektoriaus galutinio vartojimo išlaidos sumažėjo 1,3 proc., bendrojo pagrindinio kapitalo formavimas padidėjo 0,3 proc. Prekių ir paslaugų eksportas didėjo 5,5 proc., prekių ir paslaugų importas – 5,2 proc.

2022 m. trijų ketvirčių BVP sudarė 49,6 mlrd. Eur to meto kainomis. Palyginti su 2021 m. trimis ketvirčiais, realusis BVP pokytis, pašalinus sezono ir darbo dienų skaičiaus įtaką, buvo 3,1 proc. (nepašalinus sudarė 2,8 proc.), rašoma pranešime.

2022 m. trečiojo ketvirčio realiojo BVP pokytis, palyginti su atitinkamu 2021 m. ketvirčiu, nepašalinus sezono ir darbo dienų skaičiaus įtakos sudarė 2 proc., pašalinus sezono ir darbo dienų skaičiaus įtaką – 2,5 proc.

Anksčiau skelbtas 2022 m. trečiojo ketvirčio realiojo BVP pokytis, palyginti su 2022 m. antruoju ketvirčiu, pašalinus sezono ir darbo dienų skaičiaus įtaką, buvo teigiamas ir sudarė 0,4 proc.

BVP ir jo komponentų reikšmės bei pokyčiai priklauso nuo skirtingų sezonų, todėl BVP ir jo komponentų kitimo tempui skirtingais laikotarpiais palyginti naudojami pokyčiai, gauti pašalinus sezono ir darbo dienų skaičiaus įtaką, pažymima pranešime.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją