Vartotojų kainos 19-oje euro zonos valstybių spalį išaugo 10,6 proc., tai paskatino sparčiai didėjančios maisto ir energijos kainos Rusijai pradėjus karą Ukrainoje.

„Norėčiau, kad spalį infliacija būtų pasiekusi aukščiausią tašką, bet bijau, kad to pasakyti negaliu“, – Briuselyje Europos įstatymų leidėjams sakė Ch. Lagarde. „Manau, kad neapibrėžtumas pernelyg didelis, kad būtų galima manyti, jog infliacija iš tikrųjų pasiekė aukščiausią tašką. Tai mane nustebintų. Jis ypač didelis dėl vienos sudedamosios dalies - didelių energijos kainų didmeniniu lygiu perkėlimo į mažmeninį lygį“, - sakė Ch. Lagarde.

ECB ėmėsi pažaboti infliaciją didindamas palūkanų normas, nuo liepos pagrindinės palūkanų normos padidintos dviem procentais. Ch. Lagarde teigė, kad ECB žengia „sparčiausiu nei kada nors tempu“ ir kad palūkanų normas reikės didinti dar labiau, kad būtų vėl pasiektas dviejų procentų infliacijos ECB tikslas. „Mums dar reikia daug nuveikti, infliacija dar nesutramdyta, todėl, taip, mes ir toliau kelsime palūkanų normas“, – kalbėjo Ch. Lagarde.

ECB valdančioji taryba ketina pristatyti kitą skolinimosi išlaidų padidėjimą per posėdį gruodžio 15 d., kai politikos formuotojai turės naujas infliacijos ir ekonomikos augimo prognozes. Jungtinėse Valstijose, kur Federalinis rezervų bankas pradėjo didinti palūkanų normas anksčiau ir agresyviau, politikos formuotojai leido suprasti, kad „netrukus gali būti tinkamas“ lėtesnis palūkanų didinimo tempas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją