Už tokį pasiūlymą balsavo 8 BFK nariai, susilaikė 4.

Taip pat buvo pritarta Darbo frakcijos narių siūlymui lengvatinį PVM tarifą neterminuotai taikyti atlikėjų teikiamoms paslaugoms ir sporto renginių lankymui.

Šį pasiūlymą palaikė 7 BFK nariai, 5 susilaikė.

Abu siūlymus palaikė ir balsuoti už ragino BFK pirmininkas Mykolas Majauskas, dėl abiejų susilaikė konservatoriai Antanas Čepanonis, Justas Džiugelis, Matas Maldeikis ir liberalas Simonas Gentvilas. Darbo frakcijos pasiūlymo taip pat nepalaikė Laisvės frakcijos seniūnas Vytautas Mitalas.

Dėl šių pasiūlymų antradienį plenarinių posėdžių salėje apsispręs Seimas.

ELTA primena, kad praeitą ketvirtadienį Seimas po svarstymo pritarė pridėtinės vertės mokesčio (PVM) įstatymo projektui, kuriuo numatomas lengvatinis 9 procentų PVM tarifas maitinimo, kultūros, sporto ir apgyvendinimo paslaugų sektoriams.

Projekte numatoma neribotam laikui taikyti PVM lengvatą apgyvendinimo paslaugų įmonėms, meno ir kultūros įstaigų lankymui, spausdintoms ir elektroninėms knygoms.

Tuo tarpu maitinimo įstaigoms, sporto klubams ir atlikėjų paslaugoms lengvatinis PVM tarifas numatomas taikyti tik pirmąjį kitų metų pusmetį, o medicininės paskirties maisto produktams, kai prekių įsigijimo išlaidos visiškai ar iš dalies kompensuojamos, taikomas 5 proc. PVM tarifas.

Įstatymo projektą palaikė 72, prieš balsavo 3, susilaikė 51 Seimo narys. Įstatymas priėmimo stadijoje į Seimą grįžti turėtų artimiausią antradienį.

Už įstatymo projektą pasisakęs BFK pirmininkas Mykolas Majauskas tvirtino, kad sprendimą dėl PVM lengvatos kultūros sektoriaus mato kaip didelį laimėjimą.

BFK pirmininkas taip pat tikino, kad pasiekimu galima įvardyti ir pritarimą premjerės siūlymui taikyti 9 proc. PVM tarifą maitinimo įstaigoms ir sporto klubams pirmąjį kitų metų pusmetį, apie ką Vyriausybė prieš kelis mėnesius nesvarstė.

Valdančioji TS-LKD partija yra itin griežtai sureagavusi į tai, kad diskusijų dėl biudžeto projekto kontekste BFK pirmininkas M. Majauskas buvo pateikęs su Vyriausybe nesuderintą iniciatyvą neterminuotai pratęsti lengvatinį 9 proc. PVM tarifą restoranams, viešbučiams, kultūros ir sporto veiklai.

Vyriausybė ir valdančiųjų konservatorių lyderiai tvirtina, kad finansinių išteklių M. Majausko siūlymui nėra. Maža to, pasak jų, su Vyriausybe nesuderinti sprendimai yra net pavojingi, įvertinus geopolitinę situaciją bei planuojamą 4,9 proc. nuo BVP biudžeto deficitą.

M. Majauskui nuo savo pasiūlymų neatsitraukiant, TS-LKD prezidiumas įpareigojo konservatorių frakciją Seime neteikti ir nepalaikyti su Vyriausybe nesuderintų pasiūlymų, o iš partijos priežiūros bei politikos komitetų pasigirdo ultimatumų. Kaip tvirtina minėtos partijos struktūros, jei nebus atsitraukta nuo nesuderintų iniciatyvų, M. Majauskui gresia netekti ne tik BFK pirmininko posto, bet ir narystės TS-LKD.