Praėjusią savaitę Vyriausybės patikslintame 2023 m. biudžete skaičiuojamos 15,6 mlrd. eurų pajamos, 18,6 mlrd. eurų išlaidos ir 4,9 proc. deficitas.

Projektas tarp valdančiųjų ir opozicijos vertinamas skirtingai – koalicijos partneriai kitų metų biudžetą vadina kokybišku, akcentuoja kitąmet planuojamas pagalbos priemones gyventojams ir verslui dėl aukštų energijos kainų, taip pat, kad numatoma kelti pajamas įvairių sričių darbuotojams, didinti minimalią mėnesinę algą, neapmokestinamąjį pajamų dydį, pensijas ir socialines išmokas.

Savo ruožtu opozicija kritikuoja, jog biudžete gyventojų pajamos didinamos nepakankamai, esą infliacija auga sparčiau, tad jų perkamoji galia mažėja, o paramos priemonės netikslios, nes skiriamos ne socialiai jautriausioms visuomenės grupėms, o visiems gyventojams vienodai.

Be to, prieš galutinį balsavimą Seimas dar balsuos dėl daugiau nei 50 parlamentarų siūlymų, įregistruotų po biudžeto patikslinimų. Jų bendra vertė siekia apie 600 mln. eurų. Kad jiems būtų pritarta turi balsuoti bent pusė – 71 – Seimo narių.

Šie balsavimai vyks vakariniame Seimo posėdyje, iki kurio parlamentarai dar diskutuos ar pritarti pridėtinės vertės mokesčio (PVM) įstatymo projektui, kuriuo numatomas lengvatinis 9 procentų PVM tarifas maitinimo, kultūros, sporto ir apgyvendinimo paslaugų sektoriams.

Taip pat projekto iniciatoriai siekia neribotam laikui taikyti PVM lengvatą apgyvendinimo paslaugų įmonėms, meno ir kultūros įstaigų lankymui, spausdintoms ir elektroninėms knygoms.

Tuo tarpu maitinimo įstaigoms, sporto klubams ir atlikėjų paslaugoms lengvatinis PVM tarifas numatomas taikyti tik pirmąjį kitų metų pusmetį, o medicininės paskirties maisto produktams, kai prekių įsigijimo išlaidos visiškai ar iš dalies kompensuojamos, taikomas 5 proc. PVM tarifas.

Seimas kartu svarstys Laisvės frakcijos narių Vytauto Mitalo, Ievos Pakarklytės ir Mariaus Matijošaičio siūlymą pratęsti lengvatinį PVM tarifą maitinimo sektoriui iki kitų metų pabaigos, Darbo frakcijos narių siūlymą pratęsti lengvatinį PVM tarifą iki 2023 m. pabaigos atlikėjų teikiamoms paslaugoms, maitinimo sektoriui bei sporto renginių lankymui ir „valstiečių“ siūlymą taikyti lengvatinį PVM tarifą maitinimo sektoriui neterminuotai.

Valdančioji TS-LKD partija yra itin griežtai sureagavusi į tai, kad diskusijų dėl biudžeto projekto kontekste BFK pirmininkas M. Majauskas buvo pateikęs su Vyriausybe nesuderintą iniciatyvą neterminuotai pratęsti lengvatinį 9 proc. PVM tarifą restoranams, viešbučiams, kultūros ir sporto veiklai.

Vyriausybė ir valdančiųjų konservatorių lyderiai tvirtina, kad finansinių išteklių M. Majausko siūlymui nėra. Maža to, pasak jų, su Vyriausybe nesuderinti sprendimai yra net pavojingi, įvertinus geopolitinę situaciją bei planuojamą 4,9 proc. nuo BVP biudžeto deficitą.

M. Majauskui nuo savo pasiūlymų neatsitraukiant, TS-LKD prezidiumas įpareigojo konservatorių frakciją Seime neteikti ir nepalaikyti su Vyriausybe nesuderintų pasiūlymų, o iš partijos priežiūros bei politikos komitetų pasigirdo ultimatumų. Kaip tvirtina minėtos partijos struktūros, jei nebus atsitraukta nuo nesuderintų iniciatyvų, M. Majauskui gresia netekti ne tik BFK pirmininko posto, bet ir narystės TS-LKD.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją