Pirmosios instancijos teismo sprendimu buvo panaikintas departamento atsisakymas tvirtinti bendrovės pateiktą aplinkos atkūrimo priemonės – nendrių pjovimo – planą. Šio plano AAD nepatvirtino pernai.

Anot AAD, bendrovė „Grigeo Klaipėda“ turi rasti geriausias prieinamas aplinkos atkūrimo priemones Kuršių marių būklei po neigiamo daug metų trukusio taršos poveikio atkurti, dėl to nuspręsta apskųsti Vilniaus apygardos administracinio teismo sprendimą.

Pagrindinis AAD tikslas, kad „Grigeo Klaipėda“ atliktų savo pareigą ir atkurtų Kuršių marių būklę profesionaliai bei atsakingai, skelbiama pranešime.

Departamentas pabrėžia, kad bendrovė turėtų parengti naują išsamų aplinkos atkūrimo priemonių planą, kuriuo būtų iš tiesų atkurta aplinkos būklė, kaip numato teisės aktai.

Bendrovės „Grigeo Klaipėda“ planuojamas nendrių Kuršių mariose pjovimas, kuriuo siekiama pašalinti iš vandens telkinio ne savo išleistus teršalus, neįrodo siekiamo aplinkosauginio poveikio ir truks neapibrėžtą laike laikotarpį, skelbiama pranešime.

AAD duomenimis, nuo 2021 metų bendrovė jau keturis kartus teikė nendrių pjovimo priemonės planą, bet jame nebuvo nurodyti šio plano įvykdymo terminai, konkrečios šienautinų Kuršių marių nendrynų vietos ir plotai, taip pat nepateikta informacija apie nendrių pjovimo veiklai reikalingus suderinimus su atsakingomis institucijomis.

Anot įstaigos, „Grigeo Klaipėda“ pasiūlytas „Klaipėdos vanduo“ paviršinių nuotekų tinklų modernizavimo planas taip pat neišsamus, nenurodyta numatoma nuotekų valymo technologinė schema, įrenginių tipas, projektavimo ir pastatymo terminai, priežiūros, naudojimo, teršalų apskaitos ir kiti klausimai. Be to, įgyvendinus šią priemonę, aplinkosauginis efektas būtų pasiektas tik per 20 metų.

Anot AAD, „Grigeo Klaipėda“ turi išnagrinėti visas galimybes, surasti geriausias prieinamas aplinkos atkūrimo priemones kaip visumą, jas pagrįsti ir įrodyti aplinkosauginį poveikį.

Atsižvelgiant į pateiktus argumentus, apeliaciniu skundu prašoma Vilniaus apygardos administracinio teismo sprendimą panaikinti.

„Grigeo Klaipėda“: atsakomybę prisiėmėme

Bendrovės išplatintame komentare teigiama, kad bendrovė savo iniciatyva parengė aplinkos atkūrimo priemonių planą, nors žala nebuvo nustatyta.

„Dėl taršos incidento prisiėmėme atsakomybę ir siekiame kuo greičiau iš Kuršių marių pašalinti visus bendrovei inkriminuojamus teršalus.

Šį tikslą įgyvendinti leidžiantį prašymą inicijuoti aplinkos atkūrimo procedūrą pateikėme dar 2020 m vasarį. Visgi tuomet prašymas netenkintas, nes AAD teigimu Aplinkos apsaugos agentūra nenustatė nuotekomis padaryto reikšmingo neigiamo poveikio Kuršių marioms. Svarbu tai, kad reikšmingas neigiamas poveikis ir žala Kuršių marioms nenustatyta iki šiol.

Nepaisant to, dar 2020 m kovą AAD pareiškė Bendrovei beveik 4 mln. eurų civilinį ieškinį dėl žalos gamtai.

Procesui atsidūrus aklavietėje, kai žala nenustatyta, o civilinis ieškinys dėl jos pateiktas, dar 2021 m birželio mėnesį savo iniciatyva parengėme ir pateikėme AAD aplinkos atkūrimo priemonių planą. Nors šis dokumentas pagal teisės aktus turėtų būti operatyviai suderintas, patvirtintas ir pradėtas įgyvendinti, šiuo metu klimpstame biurokratiniame liūne ir bylinėjimosi procese.

2004 m. Europos Parlamento ir Tarybos direktyva dėl atsakomybės už aplinkos apsaugą numato, kad tuo atveju, jei taršos incidentą sukėlęs asmuo nepasiūlo ar neįgyvendina aplinkos atkūrimo priemones, pareigą kaip įmanoma greičiau įgyvendinti tokias priemones turi AAD, o tokių priemonių įgyvendinimo išlaidas prisiteisti iš atsakingų asmenų. Tačiau aplinkos atkūrimo priemones iki šiol įgyvendiname tik savo iniciatyva.

Šiame ginče dėl aplinkos atkūrimo priemonių tinkamumo yra pamirštama gamta. O realiai turėtume siekti kuo greičiau ir efektyviau įgyvendinti priemones, kurios prisidėtų prie jos būklės gerinimo“, – komentuoja „Grigeo Klaipėda“ generalinis direktorius Tomas Eikinas.

„Grigeo Klaipėdos“ tarša į viešumą iškilo 2020 metų sausį. Ikiteisminis tyrimas pradėtas įtarus, kad į Kuršių marias patenka nevalytos gamybinės nuotekos, o su tuo susijusi įmonės dokumentacija gali būti klastojama. Įtarta, jog įmonė nuotekas į Kuršių maras slapta leido ne vienus metus.

Aplinkos apsaugos departamentas yra pateikęs daugiau kaip 48 mln. eurų civilinį ieškinį dėl „Grigeo Klaipėdos“ aplinkai padarytos turtinės žalos atlyginimo. Jis nagrinėjamas kartu su baudžiamąja byla.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją