„Visada siūlau prisiminti, kada atsiranda noras padalinti svetimus mokesčių mokėtojų pinigus, kad Lietuvos biudžetas yra mažas ir mes negalime iš rankovės horizontalių lengvatų nuo visų pasaulio valstybių nusirašę taikyti ir paskui klausti, kodėl nedidėja pedagogų atlyginimai dvigubai, kažkas negerėja tris kartus ar kur yra keliams finansavimo 150 mln. eurų. Ten jie ir yra”, – ketvirtadienį žurnalistams teigė I. Šimonytė.

Ministrė pirmininkė aiškina, kad jeigu PVM lengvatos maitinimui biudžetas yra apie šimtą milijonų eurų, tai didžioji dalis pinigų atitenka ne smulkiajam verslui, o stambiems tikslams.

„Jeigu lengvatos biudžetas yra apie šimtą milijonų eurų, iš kurios didžioji dalis atitenka ne tai, kad ne smulkiajam verslui, bet tikrai pakankamai stambiems tinklams kurie maitina maistu, kuris vadinamas greituoju maistu, tai reiškia yra subsidija ir maistui, kuris nebūtinai yra labai sveikas, nors dažnam yra labai skanus”, – sakė ji.

Politikė tvirtina, kad norint taikyti kažkokias lengvatas, jos turėtų būti tikslingai nukreiptos ten, kur yra reikalinga parama.

„Lietuvos biudžetas yra vienas mažiausių Europos Sąjungoje lyginant su BVP. Todėl jeigu mes kažkokias lengvatas taikome, tai jos turėtų būti tikslingai nukreiptos ten, kur yra reikalinga parama. Jeigu taikome horizontalias lengvatas, tai tas pats, kas atitinka ir diskusiją dėl maitinimo paslaugų, tokios lengvatos, jei jos yra horizontalios, valstybė gali leisti tik laikinai ir tik dėl tam tikrų susiklosčiusių priežasčių“, – tikino I. Šimonytė.

„Jeigu tos priežastys išlieka aktualios kažkuriai grupei ir vėliau, tam galima paruošti specialią valstybės pagalbos schemą ir tuomet remti tas įmones ir tai mokesčių mokėtojams kainuos turbūt 20 proc. biudžeto, kurį kainuoja dabar horizontalus lengvatos taikymas”, – pridūrė ji.


ELTA primena, kad ketvirtadienį Seimo Biudžeto ir finansų komitetas (BFK) antrą kartą svarstydamas pridėtinės vertės mokesčio (PVM) įstatymo projektą dar kartą pritarė sprendimui palaikyti siūlymą lengvatinį 9 proc. PVM tarifą maitinimo sektoriui pratęsti metams laiko, vietoje anksčiau BFK siūlyto neterminuoto laikotarpio.

Už tokį sprendimą pasisakė visi komiteto nariai, išskyrus liberalą Simoną Gentvilą bei konservatorius Matą Maldeikį ir Antaną Čepononį, kurie palaikė Vyriausybės siūlymą lengvatą taikyti puse metų.

BFK taip pat pritarė premjerės Ingrida Šimonytė siūlymui taikyti neterminuotą 9 proc. PVM lengvatą meno ir kultūros įstaigų lankymui, spausdintoms ir elektroninėms knygoms bei apgyvendinimo paslaugoms.

Komitetas vis tik, skirtingai negu siūlė premjerė, taip pat pritarė neterminuotai PVM lengvatai atlikėjų paslaugoms, sporto renginiams bei sporto klubų lankymui. Šiam siūlymui pritarė visi BFK nariai, išskyrus S. Gentvilą, M. Maldeikį, A. Čepononį ir Seimo vicepirmininką Vytautą Mitalą. I. Šimonytė šiems sektoriams PVM lengvatą siūlė taikyti puse metų.

Galiausiai, BFK pritarė siūlymui taikyti 5 proc. PVM sumažintą tarifą medicininės paskirties maisto produktams, kai prekių įsigijimo išlaidos visiškai ar iš dalies kompensuojamos.