„Pagyvensime, pamatysime, negaliu už nieką garantuoti. Kalbėjome, kad svarbu“, – po valdančiųjų frakcijų vadovų pasitarimo trečiadienio pavakare, dalyvaujant Seimo pirmininkei Viktorijai Čmilytei-Nielsen ir premjerei Ingridai Šimonytei, BNS sakė konservatorių frakcijos seniūnė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė.

Laisvės frakcijos seniūnas Vytautas Mitalas BNS teigė, kad galutinis sprendimas dėl pozicijos PVM lengvatų atžvilgiu bus priimtas per frakcijos posėdį ketvirtadienio rytą.

„Apšnekėjome rytdienos darbotvarkę, ryt susitarsime frakcijoje iki galo ir kažkaip nubalsuosime. Dėliosime ryt frakcijoje mintis, kaip tai padaryti. Lietuva iš to laimės“, – teigė jis.

Liberalas Eugenijus Gentvilas tvirtino, kad jo vadovaujama frakcija balsuos už Vyriausybės siūlymus.

„Tikrai palaikysime Vyriausybės siūlymą pratęsti pusei metų (PVM lengvatą maitinimo paslaugoms – BNS). Ir tai yra kompromisas. Ne tai, ką siūlo M. Majausko komitetas. Tai ne kompromisas, tai jau eina toliau už ribų ir tikrai kelia nerimą, kad kitais metais tuo pačiu metu dar prasidės dejonės dėl pratęsimo“, – BNS teigė E. Gentvilas.

Premjerės siūlymą lengvatą taikyti ir kultūros sektoriui, jis vadina pertekliniu: „Per daug suminkštėjo premjerė, kai pradeda visi ūbauti ir sriūbauti“.

„Gyvena valstybė ir visas pasaulis ar bent jau Europa tokio politinio, ekonominio, finansinio neapibrėžtumo sąlygomis, o mes dabar lengvatomis taškysimės. Visos tos lengvatos – lepinimas ir tvirkinimas. Per daug su tomis lengvatomis mes čia dosniai ir neatsakingai elgiamės. Nežinome, kas bus po metų“, – BNS kalbėjo E. Gentvilas.

Politikas neatmetė, kad svarstant PVM įstatymo pataisas, koalicijos partneriai gali kelti kokias nors sąlygas.

„Dvejus metus gyvenome be šantažo. Dabar šitoje situacijoje negaliu atskirti, ar yra šantažo, ar nėra. Jau neatmetu tikimybės, kad atsiranda ir tokie dalykai, bet tada labai nesolidu būtų, jeigu kas nors taip elgtųsi. Man girdint jokių išankstinių sąlygų nebuvo keliama“, – tvirtino E. Gentvilas.

Vyriausybė siūlo neterminuotai mokesčio lengvatą pratęsti jau septynerius metus besinaudojančiam apgyvendinimo sektoriui, Seime dėl to priešiškumų nereiškiama.

Premjerė taip pat neterminuotai siūlo 9 proc. tarifą nustatyti meno ir kultūros įstaigoms bei renginiams, o Seimo Biudžeto ir finansų komitetas (BFK) nusiteikęs į šį sąrašą įtraukti ir sporto renginių, klubų lankymo bei atlikėjų (aktoriaus, dainininko, muzikanto, šokėjo) paslaugas.

Sportui ir atlikėjams I. Šimonytė siūlo PVM lengvatą numatyti tik iki 2023 metų liepos – kaip ir maitinimo sektoriui, jam 9 proc. tarifą BFK ir valdantiesiems priklausanti Laisvės frakcija siūlo taikyti visus kitus metus.

BFK pirmininkas Mykolas Majauskas sako, kad lengvatos maitinimo sektoriui galiojimas visus metus būtų kompromisinis siūlymas, anot jo, svarbu nedidinti mokesčių kitąmet nė vienam sektoriui.

Seimo konservatorių frakcijos seniūnė sako, kad dėl M. Majausko elgesio bus grįžtama prie partijos Priežiūros komiteto pateiktų rekomendacijų.

„Mūsų Priežiūros komitetas yra pateikęs meniu dėl partinės drausmės – kaip elgtis, tai, matyt, bus grįžtama prie klausimo“, – teigė R. Morkūnaitė-Mikulėnienė.

Seniūnės teigimu, jeigu ketvirtadienį balsuodamas dėl PVM lengvatų M. Majauskas parems Vyriausybės siūlymus, taškas dėl jo likimo nebūtų padėtas.

„Ta visa karšta diskusija, kuri čia du mėnesius rutuliojosi... politinė bendruomenė turi atmintį“, – BNS kalbėjo R. Morkūnaitė-Mikulėnienė.

„Jis žino visus sprendimus. Jis sako ginantis kažkokių sektorių interesus, bet, manau, yra labai svarbu atsakingai žiūrėti į valstybės biudžeto ir savo politinę bendruomenę. Kodėl norisi taip išsiskirti, aš nežinau“, – kalbėjo konservatorių seniūnė.

BFK, trečiadienį priėmęs kitokius nei siūlė premjerė sprendimus dėl PVM lengvatos maitinimo verslui, kultūrai, sportui, atlikėjams, ketvirtadienį pataisas svarstys iš naujo.

Komiteto pirmininkas pripažino, kad pagal Seimo statutą į komiteto posėdį reikėjo pakviesti Vyriausybės vadovę kaip pasiūlymų autorę, o to padaryta nebuvo.

Ketvirtadienį Seimas planuoja po svarstymo balsuoti dėl PVM įstatymo pataisų ir kitų metų valstybės biudžeto projekto.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją