Tai bus daroma, nes į trečiadienio posėdį nebuvo pakviesta pakeitimų iniciatorė premjerė Ingrida Šimonytė.

Komiteto pirmininkas Mykolas Majauskas pripažino, kad pagal Seimo statutą į komiteto posėdį reikėjo pakviesti ne tik finansų ministrę, bet ir Vyriausybės vadovę kaip pasiūlymų autorę.

„Premjerės atsiprašiau dėl šios mano klaidos. Rytoj (ketvirtadienį – BNS) organizuosime komiteto posėdį iš naujo ir kviesime pasiūlymų autorę“, – BNS sakė komiteto pirmininkas.

„Buvome informuoti, jog dalyvaus (trečiadienio posėdyje – BNS) finansų ministrė, kuri ir pristatė Vyriausybės poziciją bei premjerės argumentus“, – sakė M. Majauskas.

Seimo pirmininkės pirmasis pavaduotojas Jurgis Razma BNS teigė, kad pasiūlymų autorę komitetas privalėjo pakviesti.

„Padarytas Statuto pažeidimas – konsultavausi su Teisės departamentu. Komiteto pirmininkas tą pripažįsta“, – BNS teigė J. Razma.

„Kaip suprantu, M. Majauskas įsivaizdavo, kad jos (premjerės – BNS) pasiūlymas yra tapatus Vyriausybės pasiūlymams ir išvadai ir galvojo, kad užtenka, kad Vyriausybei atstovauja ministrė ir nebūtina varginti premjerės. Taip jis tą situaciją įvertino“, – svarstė J. Razma.

Biudžeto ir finansų komitete daug metų dirbantis demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ atstovas Algirdas Butkevičius BNS teigė, kad į šį komitetą premjerai ateidavo ypač retai.

„Neidavo dažniausiai premjerai. Labai retai. Neatsimenu nei Gedimino Vagnoriaus, nei Andrius Kubiliaus, nei Gedimino Kirkilo atėjusio“, – BNS teigė A. Butkevičius.

„Žaidimai. Juk žinojo (premjerė – BNS) darbotvarkę. Negi reikėjo individualiai kviesti?“ – svarstė jis.

Komitetas trečiadienį pritarė ne visoms premjerės siūlomoms pataisoms dėl naujų PVM lengvatų.

Komitetas nutarė, kad neterminuota 9 proc. PVM lengvata būtų taikoma ne tik meno ir kultūros įstaigoms bei renginiams, kaip siūlo premjerė, bet ir sporto renginių, klubų lankymui bei atlikėjų (aktoriaus, dainininko, muzikanto, šokėjo) paslaugoms.

Sportui ir atlikėjams I. Šimonytė siūlo PVM lengvatą numatyti tik iki 2023 metų liepos.

Už premjerės siūlymą, kad PVM lengvata neterminuotai būtų taikoma tik meno ir kultūros renginiams, bet ne sportui ir atlikėjams, komitete balsavo aplinkos ministras liberalas Simonas Gentvilas, konservatorius Matas Maldeikis ir Laisvės frakcijos atstovas Vytautas Mitalas. Trečias komitete dirbantis konservatorius Antanas Čepononis posėdyje nedalyvavo ir nebalsavo.

Be to, komitetas nutarė, kad PVM lengvata maitinimo sektoriui būtų taikoma visus 2023 metus – jis nepritarė I. Šimonytės siūlymui lengvatą taikyti pusmetį – iki 2023 metų liepos. Už premjerės iniciatyvą balsavo S. Gentvilas ir M. Maldeikis.

Komitetas be kita ko pritarė I. Šimonytės siūlymui lengvatinį PVM tarifą taikyti elektroninėms knygoms bei neperiodiniams informaciniams leidiniams, pavyzdžiui, vadovėliams, pratybų sąsiuviniams, enciklopedijoms, žodynams, nuotraukų ir reprodukcijų albumams, vaikiškoms, piešimo ir spalvinimo knygelėms, žemėlapiams. Tam komitetas pritarė bendru sutarimu.

Komitetas taip pat pritarė, kad 5 proc. tarifas būtų taikomas kompensuojamiems ir specialios medicinos paskirties maisto produktams. Dabar šis tarifas taikomas vaistams ir medicinos pagalbos priemonėms.

Dėl lengvatinių PVM tarifų Seimas dar balsuos šį ketvirtadienį, o pakeitimų priėmimas numatytas kitą antradienį.

9 proc. PVM tiek apgyvendinimo, tiek maitinimo, meno ir kultūros, atlikėjų, sporto paslaugoms baigia galioti šių metų pabaigoje.

Spalio viduryje valdančiosios Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) prezidiumas įpareigojo frakcijos Seime narius balsuoti tik už tuos siūlymus kitų metų valstybės biudžetui, kurie suderinti su Vyriausybe.

Toks sprendimas buvo priimtas reaguojant į balsavimą po pateikimo dėl Laisvės frakcijos siūlymo PVM lengvatą maitinimo įstaigoms taikyti visus kitus metus, o ne pusmetį, kaip siūlo Vyriausybė. Už buvo ir keturi konservatoriai: Mindaugas Skritulskas, Mykolas Majauskas, Justas Džiugelis bei Kazys Starkevičius.

Netrukus buvo įregistruotas siūlymas lengvatinį 9 proc. PVM tarifą pratęsti neterminuotai maitinimo paslaugoms, visų rūšių meno ir kultūros įstaigų, meno ir kultūros renginių, sporto renginių, sporto klubų lankymui, atlikėjų teikiamoms paslaugoms. Jį parėmė dar vienas konservatorius – Antanas Čepononis. Komitetas pataisoms pritarė.

Po tokio šių keturių konservatorių žingsnio konservatorių Priežiūros komitetas rekomendavo pateiktus nesuderintus pasiūlymus atsiimti. Kol kas nė vienas Seimo narys to nepadarė.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją