Komitetas nutarė, kad neterminuota 9 proc. PVM lengvata būtų taikoma ne tik meno ir kultūros įstaigoms bei renginiams, kaip siūlo premjerė, bet ir sporto renginių, klubų lankymui bei atlikėjų (aktoriaus, dainininko, muzikanto, šokėjo) paslaugoms.

Sportui ir atlikėjams I. Šimonytė siūlo PVM lengvatą numatyti tik iki 2023 metų liepos.

Už premjerės siūlymą, kad PVM lengvata neterminuotai būtų taikoma tik meno ir kultūros renginiams, bet ne sportui ir atlikėjams, komitete balsavo aplinkos ministras liberalas Simonas Gentvilas, konservatorius Matas Maldeikis ir Laisvės frakcijos atstovas Vytautas Mitalas.

Be to, komitetas nutarė, kad PVM lengvata maitinimo sektoriui būtų taikoma visus 2023 metus – jis nepritarė I. Šimonytės siūlymui lengvatą taikyti pusmetį – iki 2023 metų liepos. Už premjerės iniciatyvą balsavo S. Gentvilas ir M. Maldeikis.

Finansų ministrė Gintarė Skaistė pareiškė, kad jeigu Seimas komiteto sprendimui pritars, reikės vėl tikslinti kitų metų biudžetą.

„Tai, kas yra įskaičiuota į biudžetą – lengvatos (maitinimo sektoriui – BNS) pratęsimas pusei metų, jeigu būtų nubalsuota kitaip, reikėtų vėl tikslinti biudžeto projektą“, – komitete teigė ji.

G. Skaistei pareiškus, kad Pasaulio bankas, Tarptautinis valiutos fondas, Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacija (EBPO) rekomendavo Lietuvai nepratęsti PVM lengvatos maitinimo įmonėms, M. Majauskas atsakė, kad tos pačios institucijos rekomenduoja mažinti „PVM atskirtį dėl šešėlio“.

Ministrei priminus, kad PVM lengvata maitinimo verslui buvo įvesta siekiant padėti jam įveikti pandemijos pasekmes, M. Majauskas priekaištavo, kad Finansų ministerija tikslindama biudžetą neatsižvelgė į BFK sprendimą dėl lengvatos šiam verslui taikymo neribotai.

„Būtų toks kompromisinis siūlymas dėl metų laikotarpio (lengvatos maitinimo sektoriui – BNS), kad tvirtintume kitų metų biudžetą nedidindami mokesčių nė vienam sektoriui“, – teigė M. Majauskas.

„Kas galėjo pagalvoti, kad metų klausimas dabar bus kaip kompromisinis pateikiamas šiose diskusijose, kurių turėjome nemažai ir gal dar turėsime“, – komitete sakė V. Mitalas.

Pasak jo, kitais metais svarstant 2024 metų biudžetą šis klausimas „vėl bus atidarytas“.

Anksčiau BFK yra pritaręs Vyriausybės siūlymui 9 proc. PVM apgyvendinimo sektoriui palikti neribotą laiką. Dėl šios lengvatos į biudžetą kasmet neįplauktų po 24 mln. eurų.

Komitetas pritarė I. Šimonytės siūlymui lengvatinį PVM tarifą taikyti elektroninėms knygoms bei neperiodiniams informaciniams leidiniams, pavyzdžiui, vadovėliams, pratybų sąsiuviniams, enciklopedijoms, žodynams, nuotraukų ir reprodukcijų albumams, vaikiškoms, piešimo ir spalvinimo knygelėms, žemėlapiams. Tam komitetas bendru sutarimu pritarė.

M. Majauskas priminė, kad tokią pataisą pavasarį Seime yra registravusi Neįgaliųjų teisių komisijos pirmininkė, Laisvės frakcijos narė Monika Ošmianskienė.

„Čia šiek tiek paspartinama priėmimo procedūra šiam siūlymui“, – teigė M. Majauskas.

Komitetas taip pat pritarė, kad 5 proc. tarifas būtų taikomas kompensuojamiems ir specialios medicinos paskirties maisto produktams. Dabar šis tarifas taikomas vaistams ir medicinos pagalbos priemonėms.

Dėl lengvatinių PVM tarifų Seimas dar balsuos šį ketvirtadienį, o pakeitimų priėmimas numatytas kitą antradienį.

9 proc. PVM tiek apgyvendinimo, tiek maitinimo, meno ir kultūros, atlikėjų, sporto paslaugoms baigia galioti šių metų pabaigoje.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją