„Didžiausi lengvatos beneficiarai yra vis dėlto gana stambios tinklinės įstaigos, kurių parduodama produkcija yra toli nuo restoranų kultūros, apie kurią kai kurie iniciatoriai nori kalbėti, nes tai paprastai kalbant yra greitas maistas. Jis nebūtinai visada yra pats sveikiausias maistas, nepaisant to, kad aš juo taip pat kartais papiktnaudžiauju, bet skatinti šią produkciją papildomomis mokesčių lengvatomis atrodo gana nepagrįsta“, – antradienį žurnalistams teigė I. Šimonytė.

Ministrė pirmininkė aiškino, kad ilgesnei negu Vyriausybės numatyta arba neterminuotai PVM lengvatai šansų yra visokių, nes dėl jos balsuoja Seimas, tačiau Vyriausybė savo pasiūlymo šiuo klausimu nekeis.

„Seimas kol sprendimo nepriėmė, šansų yra visokių, nes Seimas balsuoja dėl lengvatos, Vyriausybė savo pasiūlymo nekeis šiuo klausimu ir toliau laikysis nuostatos, kad ši lengvata buvo pasiūlyta laikinai“, – sakė politikė.

„Yra labai dažnai sakoma, kad daugelyje Europos valstybių tokia lengvata yra, tiesa, bet tose valstybėse yra ir lengvatinis tarifas maistui. Tiesą sakant, atsiranda daug konkurencinių aspektų.

Lietuvoje PVM lengvatos maisto produktams nėra ir ją būtų finansiškai nepakeliama nustatyti, todėl tai yra svarbus argumentas. Remtis europine praktika nelabai galime, todėl, kad europinė praktika yra kiek kitokia“, – pridūrė ji.

Vyriausybės vadovė tvirtino, kad jeigu bus reikalinga parama smulkesnėms įmonėms, smulkesniems verslams, Vyriausybė tikrai svarstys valstybės paramos schemas, suderintas su Europos Komisija.

„Bet tiksliškai toms įmonėms arba tam segmentui ir skirtas, tačiau pakeliui tam, kad bent kažkiek pagelbėtume smulkesnėms įmonėms nustatyti lengvatą, kurios kaina biudžetui viršija 100 mln. eurų, Vyriausybė tikrai nėra nusiteikusi. Tokia bus Vyriausybės pozicija, o kokia bus galutinė pozicija, dėl to apsispręs Seimas“, – sakė I. Šimonytė.

ELTA primena, kad spalio viduryje BFK pritarė įstatymo projektui, kuriuo siekiama neterminuotai pratęsti lengvatinio 9 proc. PVM taikymą maitinimo paslaugoms, visų rūšių meno ir kultūros įstaigų, meno ir kultūros renginių, sporto renginių, sporto klubų lankymui bei atlikėjų teikiamoms atlikimo paslaugoms.

Už įstatymo projektą balsavo 9 BFK posėdyje dalyvavę Seimo nariai, susilaikė vienintelis Tėvynės Sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų narys Matas Maldeikis.

Tarp įstatymo projektą registravusių Seimo narių yra ir Tėvynės Sąjungos–Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos nariai M. Majauskas, Kazys Starkevičius, Mindaugas Skritulskas ir Antanas Čepononis.

Konservatorių partijos prezidiumas buvo įpareigojęs konservatorių frakciją Seime neteikti ir nepalaikyti su Vyriausybe nesuderintų pasiūlymų kitų metų valstybės biudžeto projektui.

Tuo tarpu praeitą savaitę priimtame TS-LKD priežiūros komiteto nutarime deklaruota aiški rekomendacija į ginčus dėl PVM lengvatų su Vyriausybe įsivėlusiam M. Majauskui. Politikui rekomenduojama atsiimti savo parašus, kurie buvo padėti po su Vyriausybę nesuderintais pasiūlymais. Kitu atveju, pažymima dokumente, konservatorių frakcijai būtų siūloma išsirinkti ir deleguoti naują BFK pirmininką, o pačiam politikui apleisti partijos gretas.

Taip pat, Seime yra pateiktas projektas, kuriuo iki 2023 m. pabaigos būtų pratęstas 9 proc. PVM tarifo taikymas maitinimo paslaugoms. Laisvės frakcijos parlamentarai V. Mitalas ir I. Pakarklytė jį registravo dar pavasarį.