„Dabar padaryta taip, kad nerašo, kokie skoniai, kiek girdėjau iš tų draugų, kurie rūko“, – pasakoja prie vienos sostinės mokyklų sutiktas jaunuolis.

„Kaip suprantu, vaikus pritraukia tų el. cigarečių skoniai, vos ne kaip „Haribo“ guminukai ir pan. Bet manau, kas rūko – rūkys“, – svarsto kitas jaunas vilnietis.

Vienkartines el. cigaretes dar kitaip vadinamus „veipus“ perka ne tik pilnametystės sulaukę asmenys, bet ir paaugliai.

„Daug jaunimo rūko. Yra žmonių, kuriuos per internetą suranda ir nuperka, primoka mokestį ir gauna. Rūko ir elektronines ir paprastas“, – pasakoja moksleivis.

„Jei atrodai nors kiek vyresnis, dažniausiai dokumento netikrina, ypač jei esi vaikinas ir turi barzdą, viskas įmanoma. Kas antras tikrai mokykloje jas rūko“, – patikina jauna mergina.

El. cigarečių pardavėjai net neslepia, kad pakuotėse, ant kurių parašyta tabako skonis, pirkėjai ras mėlynių, braškių, obuolių ar kitokio skonio cigaretes.

Vieni verslininkai skonines elektronines cigaretes pervadino kitais pavadinimais. Kiti įstatymą apeina dar gudriau.

„Dalis internetines svetainės perregistravo ne Lietuvoje, galūnė, tarkime, yra nebe „lt“, o „com“. Ten pardavinėja lygiai tą patį, ką pardavinėjo Lietuvoje. Tai yra tiesiog atviras spjūvis valstybei į veidą“, – teigia Seimo narys Aurelijus Veryga.

Lietuvoje kol kas jokia institucija negali pateikti įrodymų, kad el. cigaretėse yra ne tabako, o kitų draudžiamų skonių ir kvapų. Mėginius tenka siųsti į Daniją, o rezultatų laukti daugiau nei mėnesį.

„Mes dėjome visas pastangas. Atlikti net 25 patikrinimai. Dviejuose atrasti pažeidimai. 12 atvejų jau nubaustų, trys pakartotinai. Bet šiuo atveju verslas turi vaizduotę. Galima teigti, jis nesąžiningas – paslepia skonius ir kvapus“, – sako Vartotojų teisių apsaugos tarnybos direktorė Goda Aleksaitė.

„Tiesą sakant, neprisimenu panašių precedentų, kad verslas taip įžūliai ir akivaizdžiai apeidinėtų įstatymus“, – pabrėžia A. Veryga.

Seime jau diskutuojama apie licencijų naikinimą už pakartotinius pažeidimus bei baudų didinimą. Kalbama ir apie tai, kad jei verslas ir toliau nesilaikys įstatymų, Lietuvoje reikėtų apskritai uždrausti tokių gaminių prekybą.

„Mūsų tarnybos, kurios prižiūri visą veiklą, jos turi ne visus įgaliojimus. Mes norime suteikti didesnius, pradedant didesnėmis baudomis, baigiant netgi licencijos panaikinimu“, – sako Seimo narys Vytautas Kernagis.

„Čia reikia susitelkimo ir pačios bendruomenės, nes kontrolės institucijos, manau, daro viską, kas įmanoma. Teisinio reguliavimo pokyčių yra, kiek žinau, Seime svarsto atgrasančių – nuo licencijos atėmimo, baudų keitimo“, – pažymi G. Aleksaitė.

Tiesa, tam pritaria ne visi.

„Verslo požiūris iš tikrųjų netinkamas, tai tikrai verta pripažinti. Bet iš principo tokio pobūdžio ribojimai ir draudimai yra tuščia kova su naujausiomis technologijomis“, – mano Seimo narė Morgana Danielė.

Už skoninių elektroninių cigarečių platinimą baudos paskirtos dvylikai platintojų. Jų sumos siekia nuo 750 iki 1500 eurų.

Visą vaizdo įrašą galite pažiūrėti čia: