Spalio viduryje Seimo valdyba priėmė sprendimą prašyti Vyriausybės pateikti Seimui išvadas dėl „laisviečių“ teikto pridėtinės vertės mokesčio įstatymo. Pagal Seimo statuto 138 straipsnio 4-ąją dalį, Vyriausybė išvadas pateikia Seimui per 4 savaites, tačiau terminas jau yra viršytas.

„Vadovaujantis Seimo statuto 138 straipsnio 4 dalimi, kurioje nustatyta, kad Vyriausybė išvadas pateikia Seimui per 4 savaites, prašytume Vyriausybės išvadas dėl Projekto pateikti kartu su išvadomis dėl Lietuvos Respublikos pridėtinės vertės mokesčio įstatymo Nr. IX-751 19 straipsnio pakeitimo įstatymo projekto Nr. XIVP-2148(2), kurių paprašyta Seimo Pirmininkės 2022 m. spalio 24 d. potvarkiu Nr. PP-91“, – rašoma Eltos gautame BFK pirmininko kreipimesi Vyriausybei.

Pažymėtina, kad BFK siūlymas turi praeiti svarstymo stadiją Seime, o vėliausia įmanoma data Vyriausybės išvadai šiam projektui yra lapkričio 16 d., nes pagal Konstitucinio teismo išaiškinimą, sprendimo dėl PVM negalima priimti po biudžeto priėmimo.

Eltai Finansų ministerijos paklausus, kada planuojama teikti Vyriausybės išvadą dėl V. Mitalo ir I. Pakarklytės siūlymo pratęsti PVM lengvatą maitinimo sektoriui iki kitų metų pabaigos, aiškaus atsakymo gauti nepavyko.

Finansų ministerijos atsakyme Eltai rašoma, kad šiuo metu politinė diskusija dėl pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatos maitinimo sektoriuje pratęsimo iš esmės fokusuojasi dviem kryptimis – Vyriausybės su 2023 m. valstybės biudžeto projektu pateikto pasiūlymas 9 proc. PVM lengvatinį tarifą pratęsti iki 2023 m. vidurio ir Seimo BFK narių pasiūlymo minėtą lengvatą pratęsti neribotai.

„Turint omenyje, jog dėl pastarojo pasiūlymo (neterminuotos lengvatos – ELTA) Seimo pirmininkė V. Čmilytė-Nielsen paprašė Vyriausybės išvados ir taip pat ir dėl šio projekto tiesioginio ryšio su 2023 m. valstybės biudžeto projekto (lydintysis įstatymo projektas), todėl prioritetas skiriamas pozicijos dėl pastarojo projekto formavimui“, – rašoma Finansų ministerijos atsakyme.

Finansų ministerija taip pat pažymi, kad didžioji dalis lengvatos gavėjų – maitinimo sektoriaus įmonių, kultūros sektoriaus, juridinių ir fizinių asmenų, kurie teikia tas paslaugas – nėra PVM mokėtojai. Taip pat, rašoma atsakyme, kad gauta dauguma iš 15 didžiausių PVM lengvatos naudos gavėjų, maitinimo sektoriuje, koncentruojasi į greitojo maisto ir tinklinius restoranus.

„Seimui pritarus Vyriausybės pasiūlymui 9 proc. PVM lengvata galiotų pusmetį (iki 2023 metų II ketvirčio pabaigos) ir biudžetui kainuotų apie 60 mln. eurų. Jeigu lengvata būtų pratęsta dar pusmečiui (iki 2023 m. gruodžio 31 d.), prognozuojama, jog 2023 metų netekimai siektų apie 119 mln. eurų. Atitinkamai reikšmingi netekimai biudžete atsirastų lengvatą pratęsus neterminuotai“, – tvirtina Finansų ministerija.

„Atkreipiame dėmesį, jog įtakingos tarptautinės institucijos - Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacija, Tarptautinis valiutos fondas, Pasaulio Bankas – ragina Lietuvą atsisakyti sektorinių lengvatų“, – pridūrė ji.

ELTA primena, kad spalio viduryje BFK pritarė įstatymo projektui, kuriuo siekiama neterminuotai pratęsti lengvatinio 9 proc. PVM taikymą maitinimo paslaugoms, visų rūšių meno ir kultūros įstaigų, meno ir kultūros renginių, sporto renginių, sporto klubų lankymui bei atlikėjų teikiamoms atlikimo paslaugoms.

Už įstatymo projektą balsavo 9 BFK posėdyje dalyvavę Seimo nariai, susilaikė vienintelis Tėvynės Sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų narys Matas Maldeikis.

Tarp įstatymo projektą registravusių Seimo narių yra ir Tėvynės Sąjungos–Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos nariai M. Majauskas, Kazys Starkevičius, Mindaugas Skritulskas ir Antanas Čepononis.

Konservatorių partijos prezidiumas buvo įpareigojęs konservatorių frakciją Seime neteikti ir nepalaikyti su Vyriausybe nesuderintų pasiūlymų kitų metų valstybės biudžeto projektui.

Tuo tarpu praeitą savaitę priimtame TS-LKD priežiūros komiteto nutarime deklaruota aiški rekomendacija į ginčus dėl PVM lengvatų su Vyriausybe įsivėlusiam M. Majauskui. Politikui rekomenduojama atsiimti savo parašus, kurie buvo padėti po su Vyriausybę nesuderintais pasiūlymais. Kitu atveju, pažymima dokumente, konservatorių frakcijai būtų siūloma išsirinkti ir deleguoti naują BFK pirmininką, o pačiam politikui apleisti partijos gretas.

Taip pat, Seime yra pateiktas projektas, kuriuo iki 2023 m. pabaigos būtų pratęstas 9 proc. PVM tarifo taikymas maitinimo paslaugoms. Laisvės frakcijos parlamentarai V. Mitalas ir I. Pakarklytė jį registravo dar pavasarį.