Posėdyje buvo pateikta informacija apie Ignalinos AE saugos ir kokybės užtikrinimo tarybos atliktą elektrinės darbuotojų apklausą. Pasak VATESI pranešimo, atsakymai į anketą parodė, kad elektrinės darbuotojai yra labai sunerimę dėl savo ateities nutraukus jėgainės pirmojo bloko eksploatavimą. Jų nuomone, labai neaiškios darbo bei socialinių klausimų sprendimo galimybės. Elektrinės darbuotojai tvirtino, kad jiems trūksta informacijos visais šiais klausimais.

Tarybos nariai konstatavo, kad saugos kultūra turi tiesioginę įtaką branduolinei saugai. Jų nuomone, būtina įvertinti pasikeitimus, susijusius su pasirengimu pirmojo bloko eksploatavimo nutraukimui ir deramai informuoti apie tai, kaip bus sprendžiami darbo netekusių specialistų socialiniai klausimai, kokios galimybės persikvalifikuoti bei įsidarbinti.

Pirmasis jėgainės reaktorius turi būti sustabdytas iki 2005 metų, antrąjį Europos Sąjunga ragina uždaryti iki 2009-ųjų. Ignalinos AE veikiantys sovietų gamybos RBMK modelio reaktoriai laikomi nesaugiais.

Tarybos nariai diskutavo ir apie galimybę statyti naują atominę elektrinę. Tarybos narių nuomone, šį klausimą turėtų svarstyti šalies valdžios institucijos.

Visagine, kurio daugumą gyventojų sudaro IAE darbuotojai ir jų šeimų nariai, pastaruoju metu tvyro didelė įtampa. Šiuo metu Ignalinos atominėje elektrinėje dirba 4600 darbuotojų. Kiekvieną mėnesį jiems išmokamos algos vidutiniškai siekia 2500 litų. Gerai mokamo darbo praradimas elektrinėje tampa šeimos tragedija.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją