Už šį siūlymą balsavo visi 116 balsavime dalyvavę Seimo nariai.

Seimo Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ narys Algirdas Butkevičius pristatydamas Biudžeto ir finansų komiteto (BFK) sprendimą dėl šio įstatymo projekto tikino, kad jam komitete buvo pritarta bendru sutarimu.

Biudžeto ir finansų komitetas svarstė šį įstatymo projektą ir pritarė jam bendru sutarimu“, – ketvirtadienį Seimo plenarinių posėdžių salėje teigė A. Butkevičius.

Tuo tarpu BFK pirmininkas kalbėdamas už šį įstatymo projektą tvirtino, kad tai yra labai svarbus sprendimas, kuriuo skatinama žmones dirbti, mažinama socialinė atskirtis ir sudaroma galimybė žmogui pačiam pasirinkti, kur jis gali išleisti savo sunkiai uždirbtus pinigus.

„Kviečiu pritarti šiam didinimui bendru sutarimu. Tai nėra tik šios Vyriausybės įgyvendinama politika, bet tai yra tęstinė, nuosekli kryptis mažinti darbo santykio apmokestinimą, pradedant tais, kurie uždirba mažiausiai. NPD didino prieš tai dirbusi Vyriausybė, sparčiai jį didinti siūlė prezidentas, NPD toliau didina ši Vyriausybė ir valdančioji dauguma šiam sprendimui skirdama 164 mln. eurų.”, – posėdžio metu teigė M. Majauskas.

Socialdemokratų siūlymui sulyginti NPD ir MMA pritarta nebuvo

Seimas taip pat balsavo dėl Socialdemokratų frakcijos narių siūlymo NPD prilyginti MMA dydžiui.

Už šį siūlymą balsavo 49, prieš 43, susilaikė 20 Seimo narių ir jam pritarta nebuvo.

Prieš šį siūlymą pasisakė premjerė Ingrida Šimonytė, tvirtinusi, kad siūlymas yra be galo dosnus, tačiau nėra pasiūlymų tokia pačia suma sumažinti biudžeto išlaidas 2023 m. biudžeto projekte.

„Sumos yra labai įspūdingos ir jeigu pati idėja galėtų būti svarstoma, tai tikrai ji negali būti svarstoma tokiais abordažiniais metodais, ypatingai tada, kai MMA augs gerokai sparčiau negu prognozuojama, kad augs vidutinis darbo užmokestis (VDU). Pirmiausia reikia išsaugoti santykį, kuris buvo prarastas tais laikotarpiais, kai dėl didesnio negu prognozuojama vidutinio darbo užmokesčio augimo, MMA santykis su VDU pablogėjo“, – plenarinių posėdžių salėje teigė I. Šimonytė.

„2023 m. stengėmės tą atitaisyti, todėl tiek MMA, tiek NPD augimas aplenkia VDU augimą. Labai džiaugiuosi, kad visi yra tokie geri, kilnūs, ir mėgsta daryti gerus dalykus, bet dar kartą noriu priminti, kad tuos dalykus darome už svetimus pinigus ir nėra kitų metų biudžeto projekte atliekamo milijardo eurų, kurį galėtume nuo išlaidų nubraukti“, – pridūrė ji.

ELTA primena, kad GPM įstatymo projektu siūloma tiems gyventojams, kurių mėnesio pajamos neviršija 1926 eurų (maždaug vieno Finansų ministerijos 2022 metų rugsėjį parengtame ekonominės raidos scenarijuje 2023 metams projektuojamo vidutinio darbo užmokesčio), už 2023 metus taikyti didesnį nei šiuo metu galiojantį maksimalų mėnesio NPD – 625 eurų (atitinkamai didesnį – 7500 eurų – metinį NPD); gyventojams, kurių pajamos per mėnesį viršija 1926 eurus, būtų išlaikytas šiuo metu taikomas NPD, t. y. jiems taikytinas NPD ir toliau būtų apskaičiuojamas pagal šiuo metu Gyventojų pajamų mokesčio įstatyme nustatytą formulę.

1926 eurų bruto mėnesio atlyginimo riba, iki kurios taikomas NPD didėtų (palyginti šiuo metu galiojanti riba, iki kurios taikomas didesnis NPD, yra 1704 eurai), parinkta atsižvelgiant į projektuojamą vidutinį mėnesinį kitų metų darbo užmokestį ir siekiant užtikrinti tolygų mokesčių naštos pasikeitimą tarp asmenų, kuriems NPD didėja, ir asmenų, kurių NPD nesikeičia, kartu išlaikant NPD formulės paprastumą.