„Preliminarūs vertinimai tiek ekonomistų, tiek valdančiųjų frakcijų buvo pozityvūs, todėl tikiuosi sklandaus biudžeto priėmimo. Natūralu, kad tų pasiūlymų yra, jų visada yra. Šiek tiek gal stebina žanras, kuomet kritikuojamas ir didelis biudžeto deficitas, bet tuo pačiu surandama apie 1,5 mlrd. eurų naujų pasiūlymų, kaip būtų galima padidinti biudžeto išlaidas. Bet turbūt, tie procesai yra pakankamai natūralūs, daugelį metų turime labai panašų žanrą“, – ketvirtadienį žurnalistams teigė G. Skaistė.

„Tas pats, turbūt, ne tik dėl biudžeto išlaidų, bet ir dėl mokestinių pasiūlymų, kuomet nuolat prašoma naujų mokestinių pajamų, bet tuo pačiu siūlomos įvairios naujos mokestinės lengvatos. Prie to žanro turbūt esame pripratę, toks opozicijos darbas”, – pridūrė ji.

Ministrė pažymėjo, kad procesas siekiant patvirtinti kitų metų biudžetą vyksta pakankamai sklandžiai, o prioritetai teikiami energetinei krizei išspręsti bei krašto apsaugai, taip pat nepamirštant investicijų į Lietuvos ateitį. Kalbėdama apie komitetų pasiūlymus biudžetui, G. Skaistė tvirtino, kad į smulkesnius pakeitimus bus galima atsižvelgti.

„Pagrindiniai uždaviniai biudžete yra atliepti, bet komitetai yra pasiūlę smulkesnių pakeitimų, į kuriuos galbūt būtų galima atsižvelgti, tačiau bet kokie pasiūlymai bus daromi tik tokiu atveju, jeigu bus vienos išlaidos mažinamos, kai kitos siūlomos didinti”, – sakė finansų ministrė.

„Tai labiau smulkmenos, negu didieji skaičiai, kurie galėtų keistis”, – pridėjo ji.

ELTA primena, kad ketvirtadienį Seime parlamentarai pirmąkart svarstys ateinančių metų valstybės biudžeto projektą.

Jis Seimui pateiktas spalio 11 d., o iki pirmadienio buvo svarstomas komitetuose, taip pat biudžetui teikti pasiūlymai. Jų iš viso Seimo nariai ir komitetai pateikė už 1,47 mlrd. eurų, didžiausias sumas siūlant skirti kelių infrastruktūrai, pensijų indeksavimui.

Svarstymo metu savo išvadas pateiks Biudžeto ir finansų komitetas (BFK), nuomones ir pastabas, kurioms BFK nepritarė, pateiks kiti komitetai, frakcijos, Seimo nariai.

Po pirmojo svarstymo biudžeto projektas grąžinamas jį teikusiai Vyriausybei tobulinti.

Vyriausybės parengtame projekte valstybės biudžeto pajamos sudaro 15,62 mlrd. eurų, išlaidos – 18,6 mlrd. eurų, biudžeto deficitas – 4,9 proc. nuo bendrojo vidaus produkto (BVP), valstybės skola – 43 proc. BVP.

Tačiau, finansų ministrė Gintarė Skaistė yra sakiusi, kad ekonomika kitais metais išliks augimo kelyje. Nors prognozuojama, kad vidutinė metinė infliacija ateinantiems metams turėtų būti 6 proc. BVP turėtų augti apie 1,4 proc.