„Atkreipsiu dėmesį, kad pasiūlymas visam laikui taikyti mažesnį PVM tarifą, reiškia, kad mums plačiau reikia pasikalbėti apie mokesčius. Tokia alternatyva nebuvo sistemiškai apsvarstyta, man atrodo išmintingiau metams pratęsti, kita vertus matykime ir tai, kad lengvata yra pratęsta, tai yra faktas“, – ketvirtadienį „Žinių radijui“ teigė A. Armonaitė.

„Mes matome verslų situaciją, matome, kaip dalis verslų stengiasi, daro viską, kad išgyventų, ypatingai šiame sektoriuje, dėl to lengvata ir buvo pratęsta. Horizontalios priemonės taip pat yra skirtos ir šio sektoriaus įmonėms“, – pridūrė ji.

Politikė pažymėjo, kad pratęsti PVM lengvatą Laisvės frakcija Seime siūlė dar birželio mėnesį, nes buvo matoma situacija, jog minėti sektoriai po pandemijos nėra iki galo atsigavę, taip pat, juos užklupo karas.

„Bendraujame su restoranais, kultūros renginių, sporto klubų atstovais, visada pasisakiau ir siūliau pratęsti. Atsižvelgta kompromisiškai į tą pasiūlymą, yra pusmetis numatytas, diskusijos dėl biudžeto tęsiasi, mes toliau ir Seime, ir privačiai koalicijoje kalbame, kaip geriau tą padaryti“, – tvirtino ministrė.

ELTA primena, kad spalio viduryje BFK pritarė įstatymo projektui, kuriuo siekiama neterminuotai pratęsti lengvatinio 9 proc. PVM taikymą maitinimo paslaugoms, visų rūšių meno ir kultūros įstaigų, meno ir kultūros renginių, sporto renginių, sporto klubų lankymui bei atlikėjų teikiamoms atlikimo paslaugoms.

Už įstatymo projektą balsavo 9 BFK posėdyje dalyvavę Seimo nariai, susilaikė vienintelis Tėvynės Sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų narys Matas Maldeikis.

Tarp įstatymo projektą registravusių Seimo narių yra ir Tėvynės Sąjungos–Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos nariai M. Majauskas, Kazys Starkevičius, Mindaugas Skritulskas ir Antanas Čepononis.

Konservatorių partijos prezidiumas buvo įpareigojęs konservatorių frakciją Seime neteikti ir nepalaikyti su Vyriausybe nesuderintų pasiūlymų kitų metų valstybės biudžeto projektui.

Tuo tarpu praeitą savaitę priimtame TS-LKD priežiūros komiteto nutarime deklaruota aiški rekomendacija į ginčus dėl PVM lengvatų su Vyriausybe įsivėlusiam M. Majauskui. Politikui rekomenduojama atsiimti savo parašus, kurie buvo padėti po su Vyriausybę nesuderintais pasiūlymais. Kitu atveju, pažymima dokumente, konservatorių frakcijai būtų siūloma išsirinkti ir deleguoti naują BFK pirmininką, o pačiam politikui apleisti partijos gretas.

Taip pat, Seime yra pateiktas projektas, kuriuo iki 2023 m. pabaigos būtų pratęstas 9 proc. PVM tarifo taikymas maitinimo paslaugoms. Laisvės frakcijos parlamentarai Vytautas Mitalas ir Ieva Pakarklytė jį registravo dar pavasarį.