Prekybos centrų nuomininkai gali išgirsti patarimų taupyti

„Situacija pasaulyje pasikeitė kardinaliai, metai išties buvo sudėtingi, tačiau manome, kad juos pabaigti reikia šviesiai. Norime, kad Kauno „Akropolio“ lankytojai ir miesto svečiai pajaustų jaukią Kalėdinę dvasią, tad nusprendėme šiemet nemažinti kalėdinių papuošimų skaičiaus‟, – komentuoja prekybos centro „Akropolis“ Kaune valdytoja Brigita Kuodytė.

Pasak jos, Kauno „Akropolyje‟ kalėdiniai papuošimai turėtų būti įžiebti lapkričio 18 dieną. Prekybos ir pramogų centras bus puošiamas anksčiau įsigytomis LED girliandomis ir šviečiančiomis tūrinėmis dekoracijomis. Naujų dekoracijų pirkti neketinama.

Vilniuje, Klaipėdoje ir Šiauliuose esančiuose „Akropoliuose‟ šviesų nestigs nei išorėje, nei viduje. „Akropolis Group“ Rinkodaros ir komunikacijos departamento vadovas Dominykas Mertinas žada ir naujų kalėdinių dekoracijų.

„Norime, kad šventiniu laikotarpiu „Akropoliuose“ žmonės jaustų šventinę nuotaiką ir jaukumą, tad atsisakyti įvairių šventinių papuošimų ar mažinti jų kiekio neplanuojame‟, – sako D. Mertinas.

Anot jo, taupyti elektrą bei išlaidas pasirinkta kitais būdais: nuo rugsėjo pakoreguotas šių trijų prekybos centrų alėjų apšvietimo režimas, trumpiau apšviečiamos automobilių aikštelės bei reklaminės iškabos. Pagalbinėse patalpose apšvietimas automatizuotas. Taip pat yra sutrumpintas Vilniaus „Akropolyje“ įsikūrusių parduotuvių darbo laikas.

„Kai kurie iš šių pokyčių koreguos ir elektrą naudojančių šventinių papuošimų prekybos centrų viduje veikimo laiką – jie švies trumpiau‟, – pažymi D. Mertinas.

Dovanorama

Prekybos ir laisvalaikio centras „Panorama“ žada, kad šventiniu laikotarpiu „švies taip pat ryškiai, kaip ir iki šiol‟. Bus naudojamos LED dekoracijos, centrinėje aikštėje stovės kalėdinė eglė, veiks šventinė mugė.

„Kalėdinis lauko apšvietimas puoš ir prekybos centro fasadą, tradiciškai „Panoramos“ pavadinimą keičiant į „Dovanoramą“. Nors dabartinės elektros kainos – daugeliui verslo sektorių aktuali tema, tačiau mes jau seniai ėmėmės priemonių, padedančių suvaldyti šias išlaidas‟, – komentuoja „Panoramos‟ vadovė Birutės Kalanovaitė.

Pasak jos, jau ilgus metus centras perka elektrą iš atsinaujinančių šaltinių – Lietuvoje veikiančių vėjo jėgainių, o šių metų pradžioje suspėjo pasirašyti ir fiksuotos elektros kainos sutartį, todėl šiemet elektros išlaidas netgi pavyko sumažinti. Kalėdinį apšvietimą prekybos centre planuojama įjungti ir eglę įžiebti lapkričio 16 dieną.

Tuo metu prekybos centras „Europa“ saikingai papuoš savo išorę. Pasak centro valdytojos Gretos Beinorytės, prekybos centro lankytojai „orientuojasi į tikrąją šių švenčių prasmę ir tikslą‟.

„Nusprendėme, kad per šventes saikingai papuošime tik prekybos centro išorę, o viduje paliksime kasdien jaukumą kuriančias girliandas, žalumą ir erdves susitikimams, savo bendruomenę kviesdami atsipūsti, skirti laiko sau, kolegoms, brangiausiems žmonėms‟, – sakė G. Beinorytė.

„Geriausia dovana, kurią galime skirti vienas kitam – tai laikas kartu‟, – priduria ji.

Anot centro valdytojos, „Europa“ jau anksčiau pasirinko „žaliąsias‟ sutartis, peržiūrėjo temperatūrų ir laiko režimus, apklausė nuomininkus energijos taupymo ir išteklių valdymo temomis. Įgyvendinti sprendimai skirtingose kategorijose šiais metais leido pasiekti iki 30 proc. sutaupymą.

Prekybos centruose bus taikoma ir naujovių. Pavyzdžiui, Kauno „Akropolio‟ valdytoja B. Kuodytė teigia, kad ne darbo valandomis, taupant elektrą, šiemet numatoma įrengti specialius laikmačius, kurie reguliuos dekoracijų veikimo laiką ir įjungti elektros energiją tausojantį režimą.

„Savo ruožtu, mes taip pat skatiname prekybos centro patalpų nuomininkus šviečiančias dekoracijas savo parduotuvėse išjungti ne darbo valandomis, taip prisidedant prie elektros sąnaudų taupymo‟, – sako B. Kuodytė.

Didžiuosiuose prekybos tinkluose – įvairi šviesų paletė

O štai prekybos tinklas „Iki‟ nusprendė šiemet parduotuvių fasadų neapšviesti specialiomis dekoracijomis.

„Norėdami būti tvarūs, solidarizuodamiesi su kitomis įmonėmis, išorėje neapšviesime savo parduotuvių kalėdinėmis lemputėmis šiais metais. Pokyčių viduje nebus, klientai tikrai ras tokias Kalėdas, kokių tikisi‟, – komentuoja prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė Vaida Budrienė.

Pasak jos, toks sprendimas bus taikomas per visą šį šventinį laikotarpį iki Trijų karalių: „Kalėdos juk yra ne apie lemputes, o apie šeimą ir džiaugsmą širdyje‟.

„Esame pasirašę jau pakankamai seniai, daugiau nei 5 metus, energijos taupymo planus, juos įgyvendiname ir vienas iš etapų būtent šitas (…) Yra dvi priežastys: visų pirma, tvarumo priežastis, antra – taupymas‟, – sprendimą argumentavo „Iki‟ atstovė.

„Rimi‟ komentuoja, kad parduotuvių viduje šviečiančių šventinių girliandų nenaudoja, išimtis – kalėdinės eglutės, kurios kartais turi šviečiančią girliandą.


„Pasikeitimų šioje srityje nenumatome, viskas liks taip pat, kaip ir anksčiau. Tą patį galima pasakyti ir apie kalėdinį lauko apšvietimą – jis tradiciškai puoš mūsų parduotuvių pastatus.

Vis dėlto, atsižvelgdami į situaciją naujų instaliacijų numatome pirkti ribotai, pavyzdžiui, naujose „Rimi“ parduotuvėse planuojame turėti tik perimetrines LED juostas‟, – sako „Rimi‟ atstovė Gabrielė Šerėnienė.

Ji teigia, kad kalėdinį apšvietimą „Rimi“ įjungs pirmosiomis gruodžio dienomis.

„Lidl“ parduotuvių išorės papildomai nepuošdavo ir anksčiau.

„Parduotuvių fasadų papildomomis šviečiančiomis šventinėmis dekoracijomis nepuošdavome ir anksčiau, todėl neplanuojame jų puošti ir šiais metais‟, – sako „Lidl Lietuva‟ atstovė Lina Skersytė.

Norfa“ komentuoja, kad šia tema kalbėti dar per anksti ir tam tikri sprendimai bus priimti vėliau.

Prekybos tinklas „Maxima‟ sako, kad laikysis tradicijos ir dalies parduotuvių išorę šiemet papuoš šviečiančiomis girliandomis bei kitomis kalėdinėmis dekoracijomis.

„Šviečiantiems kalėdiniams papuošimams bus naudojamos elektros energiją tausojančios LED lemputės. Girliandos ir kiti šviečiantys papuošimai, kaip ir ankstesniais metais, bus įžiebiami pradėjus temti, o naktimis – išjungiami‟, – komentuoja „Maxima LT“ Turto valdymo departamento direktorius Vilius Rimkus.

Jis primena, kad jau kuris laikas „Maxima“ parduotuvėse apšvietimas sumažintas apie 30 proc., toliau investuojama į modernų LED apšvietimą.

„Įvertinome, kad tai neturi neigiamos įtakos darbuotojų darbo kokybei ir netrukdo klientams, tačiau ženkliai prisideda prie elektros sąnaudų mažinimo‟, – rašoma komentare.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)