Ekonominiai iššūkiai mažina darbo pasiūlymų. Pasibaigus pandemijos įkarščiui, didžioji dalis darbdavių ieškojo naujų, o dabar vis daugiau darbdavių atsargiau planuoja ateitį.

„Natūralu, kad infliacijai didėjant, įmonės tampa atsargesnės, o mūsų atveju buvo padarytos teisingos investicijos metų pradžioje, kas leido rudenį pasitikti be jokių pergyvenimų“, – sakė „Baltic line“ pardavimų vadovas Aleksandras Ivanovas.

Deja, tokiomis nuotaikomis šį rudenį pasitiko ne visi verslai. Naujų darbuotojų ieško vis mažiau įmonių.

„Yra pastebimas mažėjimas nuo vasaros rudens link. Jeigu vasaros pabaigoje tas metinis mažėjimas buvo 7 proc., tai dabar jau per 10 proc. palyginus su ankstesniais metais“, – sakė portalo „CV bankas“ vadovas Tomas Toleikis.

„Jeigu kalbėti apie rugsėjo pokyčius, lyginant su rugpjūčiu, laisvų darbo vietų pasiūlymų sumažėjo net 4 tūkst.“, – sakė Užimtumo tarnybos direktorė Inga Balnanosienė.

Darbuotojų paiešką dalyje įmonių stabdo infliacija bei neapibrėžtumas dėl ateities.

„Įmonės stebi, kas čia bus, kaip čia toliau klostysis finansinė situacija, kaip seksis dėl energetikos kainų“, – sakė T. Toleikis.

Nors darbo skelbimų vis mažiau, pramonės sektoriaus darbdavių atstovas sako, kad darbo jėgos trūksta visada. Trūksta ne tik kvalifikuotų, bet ir nekvalifikuotų darbuotojų, todėl jų tenka dairytis užsienyje.

„Jeigu eisime į recesiją ar kažkokius didesnius ekonominius sunkumus, galbūt sumažės pareikalavimas, bet žmonių trūkumas visą laiką išlieka“, – sakė Lietuvos pramonininkų konfederacijos generalinis direktorius Ričardas Sartatavičius.

Šiuo metu vis mažiau ieškoma vadybininkų, žurnalistų, rinkodaros specialistų. Mažiau laisvų darbo vietų įregistruota ir vairuotojams, gamybos bei žemės darbų operatoriams.

„Darbo ieškančių žmonių skaičius yra mažesnis. Jei žiūrėtume, kiek jų šiuo metu yra registruota. Tačiau jeigu kalbėtume apie tai, kiek rugsėjį registravosi, tai 4,8 tūkst. daugiau negu rugpjūtį“, – sakė I. Balnanosienė.

Rudenį „CV banke“ buvo sukurta 11 proc. daugiau nei įprastai gyvenimo aprašymų.

„Jau šiais metais net ne nuo vasaros, o nuo metų pradžios jaučiamas aktyvumas“, – sakė T. Toleikis.

Nepaisant darbo pasiūlymų mažėjimo, kai kurių sričių specialistų vis dar labai trūksta.

„Ten, kur darbuotojų trūko, ten jų ir trūksta. Jeigu žiūrėtume inžinerinę pramonę, IT sektorių, gamybą, transportą“, – sakė I. Balnanosienė.

„Populiariausių penketukas išlieka tradiciškai kaip ir visada: gamyba, klientų aptarnavimas, pardavimų vadyba, finansų specialistai“, – sakė T. Toleikis.

Užimtumo tarnybos duomenimis, šiuo metu darbo ieško 142 tūkst. žmonių. Didžioji dalis jų darbo neranda dėl kvalifikacijos trūkumo.

Čia galite pažiūrėti LNK video: