„Nusprendėme investuoti 3,5 mln. eurų į „Litilit, tapsime strateginiu šios įmonės partneriu, padėsime jai augti“, – sakė jis.

E. Huangas taip pat informavo, kad rizikos kapitalo įmonė „Taiwania Capital“ atidarė savo biurą Vilniuje.

„Tikimės sukurti abipusiai naudingą kooperaciją tarp Lietuvos ir Taivano“, – sakė jis.

„Litilit“ vadovas Nikolajus Gavrilinas sakė, kad įmonė kuria naujos kartos lazerius.

„Tikime, kad būsime pirmoji įmonė pasaulyje, kuri perkels šią technologiją iš laboratorijos į realų pasaulį“, – sakė jis.

N. Gavrilinas taip pat paaiškino, kad jų pavadinimas yra žodžių „Light of Lithuania“ (angl. Lietuvos šviesa) trumpinys.

Pirmadienio renginyje Taivano atstovai taip pat sakė, kad apie dar dvi investicijas turėtų būti pranešta kitą mėnesį, o iš viso jos sieks apie 10 mln. eurų. Renginyje taip pat dalyvavęs „Teltonikos“ vadovas Arvydas Paukštys minėjo, kad apie jų projektus detaliau bus pranešta artimiausiu metu.

Be kita ko priminta, kad lietuviškų žemės ūkio ir maisto produktų sertifikavimas Taivane vyksta sklandžiai, vyksta jų rinkodara.

Ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė sakė, kad pirmadienį Taipėjuje duris atvėrė Lietuvos prekybos atstovybė.

„Tarptautinė prekyba yra naudinga visoms joje dalyvaujančioms pusėms“, – sakė ji.

Savo ruožtu žemės ūkio viceministras Egidijus Giedraitis pranešė, kad Taivanas jau išdavė sertifikatus kai kuriems produktams.

„Gauti leidimai kiaušiniams, pienui, jūros gėrybėms (…) Dar tikimės gauti leidimus jautienai ir paukštienai“, – sakė jis.

Juridinių asmenų registro duomenimis, „Litilit“ akcininkai yra Martynas Nikolajevas, Jaroslav Kodz, Nerijus Rusteika, Nikolajus Gavrilinas, Kęstutis Regelskis ir informuotiems investuotojams skirtas Geležinio vilko kapitalo fondas.

2021 metais „Litlit“ gavo 231 tūkst. eurų pajamų, patyrė 112 tūkst. eurų grynąjį nuostolį.

„Sodros“ duomenimis, lapkričio 3 dieną įmonėje dirbo 17 darbuotojų.

Apie planus regione investuoti apie 200 mln. dolerių Taivano atstovai pirmą kartą pranešė 2022 m. sausį.

Nurodyta, kad rizikos kapitalo įmonės „Taiwania Capital“ valdomos lėšos bus nukreipiamos į puslaidininkių, lazerinės optikos, biotechnologijų, kosmoso, „fintech“, elektromobilių, išmaniosios gamybos, programinės įrangos kūrimo ir išmaniojo miesto sprendimų sritis.

Kuria lazerius

Žiniasklaidai išplatintame pranešime dėstoma, kad 2015 metais N. Gavrilino ir K. Regelskio įkurta bendrovė „Litilit“ vysto ir gamina išskirtinių savybių, itin trumpų – femtosekundinių – optinių impulsų lazerius.

Teigiama, kad vieno iš steigėjų kartu su Fizinių ir technologijos mokslų centru (FTMC) sukurtas ir užpatentuotas sprendimas leidžia šiuos lazerius gaminti ženkliai efektyviau, nei buvo įmanoma iki šiol. Perkelti mokslininkų sukurtą inovaciją į verslą ir žengti pirmuosius žingsnius kompanijai padėjo Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūra (MITA).

„Femtosekundiniai lazeriai ilgą laiką buvo nišinis produktas, jų gamyba buvo ilga ir sudėtinga. Mūsų technologija leido automatizuoti gamybos procesą, dėl to jis tapo greitesnis ir efektyvesnis, tuo pačiu pagerindama optinių parametrų atsikartojamumą bei produktų patikimumą. Tai labai svarbu, kadangi šie lazeriai turi būti itin tikslūs – jie naudojami tokiose srityse, kaip elektronikos gamyba, medicina, apdirbamoji pramonė, mikroskopija, kosmoso tyrimai“, – cituojamas N. Gavrilinas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)