„Apie tą metų pratęsimą šnekėjome nuo pat pavasario pabaigos, nes Seime registravau šį pasiūlymą pavasario pabaigoje, ne kartą Ekonomikos ir inovacijų ministerija yra atkreipusi Vyriausybės dėmesį į šios lengvatos pratęsimo reikalingumą. Vertinu, kad tuos argumentus Vyriausybė iš dalies išgirdo, nes būtent anksčiau nenorėjusi, dabar pasiūlė baziniame variante puse metų pratęsti“, – penktadienį portalui 15min teigė V. Mitalas.

Politikas aiškina, kad Seimo Biudžeto ir finansų komiteto (BFK) pirmininko Mykolo Majausko siūlymas dėl PVM lengvatos taikymo neterminuotai, jo žiniomis, nebuvo „plačiau aptartas“.

„Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas pasiūlė neterminuotai ir tas siūlymas, mano žiniomis, kažkur plačiau aptartas nebuvo iki to laiko. Būtent dėl tos priežasties aš jo asmeniškai nepasirašiau. Nors, turbūt esu sakęs, kad galvojant apie kultūros renginius, kuriuose suma yra tikrai gana nedidelė, matyčiau raciją, ypač įvertinant konkurencinę aplinką, t.y. kad Latvijoje, Estijoje yra nulinis PVM tarifas, ir Lietuvoje tokį sprendimą taikyti“, – sakė Laisvės frakcijos Seime seniūnas.

Jis pažymėjo, kad maitinimo sektoriui, kaip ir yra minėjęs, labiau palaikytų PVM lengvatos pratęsimą iki kitų metų pabaigos, o ne neterminuotą laiko tarpą.

„Dėl restoranų neterminuotumo nesu toks tikras, iš dabarties pozicijų žvelgiant, mes tikrai matome, kad ten yra didelė dalis smulkaus verslo, energetikos kainų augimas yra labai aštrus jiems, bet ar apskritai reikėtų neterminuotai taikyti šiam sektoriui, aš nesu tikras ir būtent dėl to metų siūlymas iš manęs ir yra atėjęs“, – tikino Seimo vicepirmininkas.

V. Mitalas teigė, kad visuomenė nesuprastų, jeigu PVM lengvatos klausimas taptų esminiu kliuviniu bendram koaliciniam darbui.

„Aš manau, kad visuomenė tikrai nesuprastų, jeigu dideliame biudžete, kurio pajamos yra virš 15 milijardų eurų pajamos, išlaidos 18 milijardų eurų, šie klausimai taptų esminiu kliuviniu bendram koaliciniam darbui, ar kažkokiu esminiu debato objektu parlamente.

Tai nėra tie klausimai, ypač įvertinant pastarųjų metų patirtį su kolegomis koalicijoje, kiek teko išgyventi, problemų spręsti ir sudėtingesnių biudžeto klausimų išspręsti“, – aiškino parlamentaras.
Seimo narys tvirtino, kad Vyriausybė iš pradžių nebuvo numačiusi kitų metų biudžeto projekte elektros kompensavimo verslui, tačiau po primygtinių prašymų tą pavyko pasiekti ir rasti taikesnį sprendimą, negu PVM lengvatos klausimo atveju. Jis tikisi, kad šie dalykai netaps esminių skirčių prielaida.

„Vyriausybė nebuvo nusimačiusi elektros kainų kompensavimo verslui ir tik po mūsų primygtinių prašymų tą įdėjo, kas yra beveik pusė milijardo eurų, šiais metais ir kitų metų pirmus tris mėnesius. Kažkaip sugebėjome dėl daug didesnės sumos susitarti, rasti taikesnį sprendimą, manau, kad ir šie dalykai netaps esminių skirčių prielaida“, – sakė V. Mitalas.

ELTA primena, kad spalio viduryje BFK pritarė įstatymo projektui, kuriuo siekiama neterminuotai pratęsti lengvatinio 9 proc. PVM taikymą maitinimo paslaugoms, visų rūšių meno ir kultūros įstaigų, meno ir kultūros renginių, sporto renginių, sporto klubų lankymui bei atlikėjų teikiamoms atlikimo paslaugoms.

Už įstatymo projektą balsavo 9 BFK posėdyje dalyvavę Seimo nariai, susilaikė vienintelis Tėvynės Sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų narys Matas Maldeikis.

Tarp įstatymo projektą registravusių Seimo narių yra ir Tėvynės Sąjungos–Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos nariai M. Majauskas, Kazys Starkevičius, Mindaugas Skritulskas ir Antanas Čepononis.

Konservatorių partijos prezidiumas buvo įpareigojęs konservatorių frakciją Seime neteikti ir nepalaikyti su Vyriausybe nesuderintų pasiūlymų kitų metų valstybės biudžeto projektui.

Tuo tarpu praeitą savaitę priimtame TS-LKD priežiūros komiteto nutarime deklaruota aiški rekomendacija į ginčus dėl PVM lengvatų su Vyriausybe įsivėlusiam M. Majauskui. Politikui rekomenduojama atsiimti savo parašus, kurie buvo padėti po su Vyriausybę nesuderintais pasiūlymais. Kitu atveju, pažymima dokumente, konservatorių frakcijai būtų siūloma išsirinkti ir deleguoti naują BFK pirmininką, o pačiam politikui apleisti partijos gretas.

Taip pat, Seime yra pateiktas projektas, kuriuo iki 2023 m. pabaigos būtų pratęstas 9 proc. PVM tarifo taikymas maitinimo paslaugoms. Laisvės frakcijos parlamentarai Vytautas Mitalas ir Ieva Pakarklytė jį registravo dar pavasarį.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją