„Tai (nesutarimai dėl PVM lengvatinio tarifo – ELTA) turbūt rodo, kad didesnių problemų biudžeto projekte nėra ir tuomet tokia atrodytų nišinė tema pasidaro vos ne pagrindine tema ir kažkam galbūt ji atrodo labai svarbi. Mano nuomonė yra labai paprasta, kad kai šį pasiūlymą, beje, aš pateikiau su Mykolu Majausku, kaip ironiškai tai beskambėtų, jis iš karto buvo pateiktas kaip laikinas pasiūlymas tam, kad būtent šių veiklų, kurios labiausiai nukentėjo per karantiną vykdytojai, gautų tokią tarsi papildomą pusantrų metų trukmės subsidiją ir toliau jau mes prie šios temos nebegrįžtume“, – ketvirtadienį LRT radijui teigė I. Šimonytė.

„Dabar suprantama, kad laikmetis yra sudėtingas, energetikos krizė ir kiti dalykai, todėl Vyriausybė pasiūlė, kad ši lengvata užsibaigtų ne sausio 1 d., o metų viduryje, kuomet yra sezonas ir visos kitos aplinkybes leistų lengviau šį pokytį priimti, bet visada Seime būna, kad kažkas nori būti geresnis už visus ir tokių diskusijų išvengti, matyt, yra neįmanoma“, – pridūrė ji.

Vertindama konservatorių partijos prezidiumo ultimatumą Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkui Mykolui Majauskui, premjerė tikino, kad prieš kiekvieną biudžetą dėl pasiūlymų suderinimo su Vyriausybe yra sutariama ir paprastai tai patvirtinama partijos prezidiumo. Anot jos, kiekvienas Seimo narys turi laisvą mandatą, tačiau nei vieno iš jų neišrenka į premjerus, ministrus ar komitetų pirmininkus.

„Tiesą sakant, nėra nieko naujo, kad prieš kiekvieną biudžetą yra sutariama ir paprastai tai patvirtinama partijos prezidiumo, jog nesuderinti su Vyriausybe pasiūlymai nebūtų teikiami, kadangi tokia jau yra gyvenimo logika, kad valdančioji dauguma ir koalicija tol, kol ji yra, jos pagrindinis uždavinys yra vis dėlto palaikyti Vyriausybės programos įgyvendinimą, už kurią pati koalicija Seime yra balsavusi“, – sakė ministrė pirmininkė.

„Vertinu, kad kiekvienas Seimo narys, žinoma, turi laisvą mandatą, tačiau nei vieno Seimo nario neišrenka nei į premjerus, nei į ministrus, nei į komitetų pirmininkus ir matyt, kad jeigu iškyla kažkokių problemų dėl bendro darbo, tai tas problemas reikia spręsti“, – pridėjo ji.

Galiausiai, I. Šimonytė tvirtino nenori daug laiko skirti M. Majausko asmens aptarinėjimui, o diskusijos dėl biudžeto projekto tęsis Seime, kai Vyriausybė pateiks savo nuomonę.

„Nenoriu labai daug laiko skirti Majausko asmens aptarinėjimui, kadangi projektas, koks jis dabar yra praėjęs Biudžeto ir finansų komitetą, jis atkeliaus į Vyriausybę, Vyriausybė pateiks apie jį savo nuomonę ir tada manau, kad galėsime toliau diskutuoti Seime“, – aiškino premjerė.

ELTA primena, kad praeitą pirmadienį Seimo pirmininkė V. Čmilytė-Nielsen paprašė Vyriausybės skubiai pateikti išvadą dėl Seimo BFK siūlymo, taikyti neterminuotą PVM lengvatą maisto, kultūros ir sporto sektoriams.

Spalio 19 d. BFK pritarė įstatymo projektui, kuriuo siekiama neterminuotai pratęsti lengvatinio 9 proc. PVM taikymą maitinimo paslaugoms, visų rūšių meno ir kultūros įstaigų, meno ir kultūros renginių, sporto renginių, sporto klubų lankymui bei atlikėjų teikiamoms atlikimo paslaugoms.

Už įstatymo projektą balsavo 9 BFK posėdyje dalyvavę Seimo nariai, susilaikė vienintelis Tėvynės Sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų narys Matas Maldeikis.

Tarp įstatymo projektą registravusių Seimo narių yra ir Tėvynės Sąjungos–Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos nariai M. Majauskas, Kazys Starkevičius, Mindaugas Skritulskas ir Antanas Čepononis.

Konservatorių partijos prezidiumas dar spalio viduryje buvo įpareigojęs konservatorių frakciją Seime neteikti ir nepalaikyti su Vyriausybe nesuderintų pasiūlymų kitų metų valstybės biudžeto projektui.

Tuo tarpu praeitą savaitę priimtame TS-LKD priežiūros komiteto nutarime deklaruota aiški rekomendacija į ginčus dėl PVM lengvatų su Vyriausybe įsivėlusiam M. Majauskui. Politikui rekomenduojama atsiimti savo parašus, kurie buvo padėti po su Vyriausybę nesuderintais pasiūlymais. Kitu atveju, pažymima dokumente, konservatorių frakcijai būtų siūloma išsirinkti ir deleguoti naują BFK pirmininką, o pačiam politikui apleisti partijos gretas.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją