Tą, anot politikės, ruošiant 2023 m. biudžetą siūlė jos vadovaujama Ekonomikos ir inovacijų ministerija (EIM), o biudžeto projekte numatytas variantas ją pratęsti iki kitų metų liepos yra kompromisinis.

„Prasidėjus biudžeto diskusijoms tai buvo mūsų pagalbos verslui paketo dalis ir matau prasmę tos lengvatos pratęsimo. Džiaugiuosi, kad Vyriausybė bent pusmečiui pratęsė, nes tokio plano iš pradžių nebuvo“, – pirmadienį LRT Radijui sakė A. Armonaitė.

„Matau prasmę šitą lengvatą pratęsti. Metams, turbūt, būtų buvę išmintingiau“, – kalbėjo ji.

Ministrė svarstė, kad jei biudžeto projekte būtų buvę numatyta būtent tai, didžiausia valdančioji partija, Tėvynės Sąjunga – Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD) galimai būtų išvengę nesutarimų partijos viduje, kilusių daliai jos narių nusprendus palaikyti pasiūlymą tokią lengvatą taikyti neterminuotai.

„Mūsų bazinis pasiūlymas – Laisvės partijos, EIM – buvo metams. Turiu tokia nuojautą, jei būtume pristatę biudžete metams lengvatos pratęsimą, visiems būtų truputį ramiau ir gal tų diskusijų, ar ją pratęsti ketveriems metams, ar amžinai, net ir nebūtų likę“, – teigė Vyriausybės narė.

Konservatorių partijos prezidiumas dar spalio viduryje buvo įpareigojęs partijos frakciją Seime neteikti ir nepalaikyti su Vyriausybe nesuderintų pasiūlymų kitų metų valstybės biudžeto projektui.

Nepaisant to, Seimo Biudžeto ir finansų komitetas (BFK) pritarė įstatymo projektui, kuriuo siekiama neterminuotai pratęsti lengvatinio 9 proc. PVM taikymą maitinimo paslaugoms, visų rūšių meno ir kultūros įstaigų, meno ir kultūros renginių, sporto renginių, sporto klubų lankymui bei atlikėjų teikiamoms atlikimo paslaugoms.

Tarp projektą registravusių Seimo narių yra ir BFK pirmininkas Mykolas Majauskas, taip pat kiti TS-LKD frakcijos nariai – Kazys Starkevičius, Mindaugas Skritulskas ir Antanas Čepononis.

Praeitą savaitę priimtame TS-LKD priežiūros komiteto nutarime deklaruota aiški rekomendacija į ginčus dėl PVM lengvatų su Vyriausybe įsivėlusiam M. Majauskui atsiimti savo parašus po su šiais su Vyriausybe nesuderintais pasiūlymais. Kitu atveju, pažymima dokumente, konservatorių frakcijai būtų siūloma išsirinkti ir deleguoti naują BFK pirmininką, o pačiam politikui apleisti partijos gretas.

A. Armonaitė nesiryžo spręsti, ar valdančiosios koalicijos partneriai dėl tokių M. Majausko veiksmų turėtų politiką pašalinti iš BFK pirmininko posto arba pačios partijos.

„Kaip TS-LKD priiminėja sprendimus yra jų reikalas. Kitą vertus, ar reikia tikėtis, kad Seimo nariai biudžeto svarstymo procese neturės savo pasiūlymų – taip niekada nebuvo, jie visada jų turi ir tai yra natūralus politinis procesas“, – sakė A. Armonaitė.

„Teoriškai gal ir gali, čia reikėtų TS-LKD institucijų, kurios tuos išaiškinimus priėmė, paklausti. Negaliu komentuoti už juos, vidinių tos partijos procedūrų nežinau“, – teigė ji.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją