Teismas spalio 27 dieną patenkino bendrovių prašymą dėl laikinųjų priemonių ir sustabdė bankroto procedūras.

„Iki įsiteisės galutinis procesinis sprendimas dėl atitinkamų kreditorių susirinkimo nutarimų teisėtumo, laikinai neapribojus veiksmų, susijusių su tolesniu bankroto proceso ne teismo tvarka vykdymu, realiai egzistuoja tikimybė, kad pasitvirtinus skunde nurodytoms aplinkybėms tai galėtų sukelti neigiamus materialinius padarinius „Inter RAO Lietuva“ kreditoriams“, – rašoma teismo nutartyje.

Sprendimas per septynias gali būti skundžiamas Lietuvos apeliaciniam teismui.

Pasak „Inter RAO Lietuvos“ bankroto administratoriaus Aurimo Valaičio, teismas ne tik sustabdė bankroto procedūras, bet ir visiškai paralyžiavo bankrutuojančios įmonės veiklą.

„Dėl tokio teismo sprendimo situacija yra labai sudėtinga, nes teismas uždraudė bet kokius veiksmus atlikti – tai reiškia, kad įmonė pasilieka be valdymo organo, be vadovo, o įmonėje dirba darbuotojai, ji vykdo veiklą, dalyvauja teisminiuose ginčuose – tai yra veiksmų, kuriuos reikia atlikti kiekvieną dieną, yra labai daug. Deja, šios nutarties pagrindu tų veiksmų atlikti nebegalima“, – BNS penktadienį sakė A. Valaitis.

Anot jo, dar nenuspręsta, ar teismo sprendimas bus skundžiamas, bet bus kreipiamasi į teismą, kad jis leistų vykdyti nors kokią veiklą.

„Mes kreipsimės į teismą prašydami leisti atlikti tam tikrus neatidėliotinus veiksmus, be kurių neįmanoma įmonei egzistuoti, tame tarpe darbo užmokesčio mokėjimas, veiklos vykdymo tam tikri aspektai“, – sakė bankroto administratorius.

Tai jau antras kartas, kai stabdoma birželį pradėta „Inter RAO Lietuvos“ bankroto procedūra – liepą VAT įmonės kreditorės – Šveicarijoje ir Vokietijoje veikiančios energijos tiekėjos ir gamintojos „Alpiq“ prašymu trumpam buvo sustabdęs procedūras, tačiau vėliau kreditorė atsisakė savo prašymo.

Kaip BNS sakė A. Valaitis, dėl teismo sprendimo kreditorių susirinkimas lapkritį negalės tęsti jų reikalavimų svarstymo.

„Lapkričio 10 dieną planavome šaukti naują kreditorių susirinkimą ir, be kita ko, svarstyti dėl ankstesniame posėdyje nepatvirtintų reikalavimų tvirtinimo, tačiau dėl pritaikytų laikinųjų apsaugos priemonių negalime to daryti ir kol kas procesas sustoja“, – sakė A. Valaitis.

Iš 2,1 tūkst. „Inter RAO Lietuvos“ kreditorių pateiktų maždaug 43 mln. eurų reikalavimų jie kol kas patvirtino daugiau nei 30 mln. eurų.

„Inter RAO Lietuvos“ kreditoriai neteisminį bendrovės bankrotą inicijavo birželio 30-ąją, reikalavimus kreditoriams buvo nurodyta pateikti iki rugpjūčio 1 dienos.

Įmonės bankrotas inicijuotas po to, kai Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT) kovo viduryje apribojo „Inter RAO Lietuvos“ galimybes atlikti bankų operacijas, o gegužę dėl sąsajų su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu buvo įšaldytos ne tik įmonės lėšos, bet ir akcijos.

Baltijos šalys gegužės 22-ąją sustabdė prekybą „Inter RAO Lietuvos“ tiekiama rusiška elektra, o nuo birželio 1-osios atsisakė sistemos balansavimo paslaugų, kurias teikė „Inter RAO Lietuva“. Tai padaryta po to, kai sprendimą stabdyti prekybos sandorius gegužės 20 dieną priėmė biržos operatorė „Nord Pool“.

Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT) birželio pabaigoje panaikino „Inter RAO Lietuvos“ elektros eksporto, importo bei nepriklausomo tiekėjo licencijas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją