Nuo 2016 metų Lietuvoje veikianti užstato sistema padėjo gyventojams grąžinti per beveik 4 mlrd. pakuočių – efektyviai prisidėjo prie išteklių ir energijos tausojimo, CO2 emisijų mažinimo. Sistema yra pripažinta kaip vienas efektyviausių būdų surinkti ir perdirbti panaudotas gėrimų pakuotes įgyvendinant žiedinės ekonomikos principus Europos Sąjungoje. Dėl to vis daugiau valstybių įdiegia gėrimų pakuočių užstato sistemą.

„Sistemos išlaikymą užtikrina gamintojų, importuotojų ir prekybininkų bendradarbiavimas. Kasdien į rinką išleidžiama milijonai pakuočių su gėrimais. Žmonės grąžina pakuotes prekybininkams ir atgauna užstatą. Taigi, prekybininkų indėlis yra svarbus visai sistemai. Kad mechanizmas toliau sklandžiai veiktų, mes rūpinamės, kad augančios jų sąnaudos būtų tinkamai kompensuojamos“, – teigia USAD vadovas Gintaras Varnas.

Remiantis naujausia Lietuvos banko makroekonomine prognoze, metinė infliacija šiemet augs iki 18,3 procento, o darbo užmokesčio kilimas sudarys 12,7 procento.

Atsižvelgdama į tendencijas, per posėdį USAD valdyba patvirtino naujus surinkimo sąnaudų kompensavimo tarifus pardavėjams. Nustatant naujus tarifus, buvo įvertinti ir surenkamų vienkartinių užstatinių pakuočių kiekiai.

Iš viso per 9 šių metų mėnesius gyventojai grąžino daugiau kaip 527,6 mln. užstatinių pakuočių, kurios virto aukštos kokybės žaliavomis naujiems gaminiams. Stebėdamas šių metų duomenis, USAD planuoja, kad per 2022 metus bus surinkta apie 660 mln. užstato sistemoje dalyvaujančių vienkartinių pakuočių.

Šiuo metu gyventojai užstato sistemoje dalyvaujančias pakuotes gali grąžinti beveik 2,5  tūkst. prekybos vietų visoje Lietuvoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją