Tuo metu šiems metams Lietuvos bankas prognozuoja 18,3 proc. siekiančią infliaciją.

„Palūkanų norma priklausys nuo to, kaip vystysis ekonomika. Šiuo metu aplinkos netikrumas toks didelis, kad tradiciniai modeliai dažnai suklysta neįvertindami tam tikrų vienkartinių veiksnių poveikio.

Tai matome infliacijos prognozėse. Jos vis peržiūrimos aukštyn ir panašu, kad jos vėl bus peržiūrėtos, ypač kitiems metams. Taip pat yra su ekonomikos augimu. Per ateinančius 10 metų gali būti ir pakilimų, ir susitraukimų. Po techninės recesijos seks ekonomikos atsigavimas“, – penktadienį žurnalistams sakė G. Šimkus.

Europos centrinio banko valdančioji taryba ketvirtadienį pagrindines palūkanų normas padidino 75 baziniais punktais.

Pagrindinių refinansavimo operacijų palūkanų norma ir palūkanų normos naudojantis ribinio skolinimosi ir indėlių galimybėmis bus padidintos atitinkamai iki atitinkamai 2 proc., 2,25 proc. ir 1,50 proc.

„Tai trečias kartas iš eilės, kai ženkliai padidinamos pinigų politikos palūkanų normos – šiais veiksmais valdančioji taryba padarė reikšmingą pažangą atsisakydama skatinamosios pinigų politikos.

Infliacija vis dar yra gerokai per didelė ir savo tikslinį lygį viršys dar gana ilgą laiką. Rugsėjį infliacija euro zonoje pasiekė 9,9 proc.“ – informavo ECB.

Kai kurie ekonomistai jau įspėja, kad euro zona kitais metais gali susidurti su technine recesija, kai du ketvirčius iš eilės fiksuojamas bendrojo vidaus produkto nuosmukis. Tačiau G. Šimkus sakė, kad net ir tokiu atveju palūkanų normos galėtų likti padidintos.

„Techninė recesija savaime nereikštų palūkanų normų mažinimo. Ji dažnai sutapatinama su krize ir pan., tačiau turime nepamiršti, kad ekonomikoje svarbu ne tik BVP pokytis, bet ir kiti dalykai.

Turime labai aktyvią darbo rinką, pradeda atsirasti ženklų, kad žmonės euro zonoje pradeda reikalauti didesnių atlyginimų, matydami užtrukusią infliaciją. Labai svarbu tinkamai sureaguoti pinigų politikos priemonėmis“, – sakė jis.

Indėlių patrauklumas

G. Šimkus dar pakomentavo, kad net ir augant palūkanų normoms, indėliai nėra patraukli investavimo galimybė.

„Indėlis yra labiau lėšų laikymo priemonė. Nebent alternatyva galvoti, kad deponuoji tas lėšas ilgesniam laikotarpiui. Tai yra mūsų šalies specifika – terminuoti indėliai, nors yra ir kita kategorija, ji gana nepopuliari, kai indėliai gali būti nutraukiami su įspėjimu ir atsiimami labai greitai“, – sakė jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)