Prieštaraujančių ar susilaikiusių BFK narių dėl šio siūlymo nebuvo, jis priimtas bendru sutarimu.

Tuo tarpu dėl Lietuvos socialdemokratų frakcijos narių parengtas siūlymo įstatymo projektui prilyginti NPD minimalios mėnesio algos (MMA) dydžiui ir koreguoti NPD skaičiavimo formulę komitetas susilaikė.

Finansų viceministrė Rūta Bilkštytė pristatydama įstatymo projektą aiškino, kad NPD didesnis taikymais leis sumažinti darbo jėgos apmokestinimą.

„Šiuo įstatymu siūloma mažinti darbo jėgos apmokestinimą mažas ir vidutines pajamas gaunantiems asmenims nuo 2023 m. sausio 1 d. taikant didesnį NPD. Projekto įtaka biudžeto pajamoms, padidinus maksimalų taikytiną NPD ir negalią turintiems, riboto darbingumo asmenims taikytina NPD, preliminariu skaičiavimu, valstybės ir savivaldybių biudžetams reikės papildomai 164,3 mln. eurų pajamų. Toks bus netekimas, tiek bus papildomai skiriama“, – trečiadienį BFK posėdžio metu teigė.

Įstatymo projektą palaikė ir BFK pirmininkas Mykolas Majauskas, tvirtinęs, kad siūlymu didinti NPD yra nuosekliai tęsiama ankstesnės ir šios Vyriausybės politika mažinant darbo santykių apmokestinimą.

„Mano supratimu, tai yra svarbus sprendimas, kuris skatina žmones dirbti, mažina socialinę atskirtį, užtikrina galimybę žmogui pasirinkti kur jis nori išleisti savo sunkiai uždirbtus pinigus ir šiuo sprendimu būtent tai ir daroma, mažinamas darbo santykių apmokestinamas, bet jis mažinamas iš apačios“, – sakė M. Majauskas.

Tuo tarpu kalbėdamas apie socialdemokratų siūlymą NPD prilyginti MMA dydžiui konservatorius tikino, kad pasiūlymas yra „geros valios“, tačiau jis kainuotų 714 mln. eurų.

„Suprantame, kad tai yra geras noras ir tokia kryptimi reikėtų eiti, bet jeigu tą padarytume vienu žingsniu, tai valstybės biudžeto netekimai būtų 714 mln. eurų. Nemanau, kad galima būtų pritarti tokiam siūlymui, nes tai tikrai išbalansuotų biudžetą ir nelabai žinau, iš kur būtų galima surasti tokį papildomą lėšų kiekį. Norai geri ir suprantami, bet biudžeto rėmai neleidžia daryti tokių didelių žingsnių“, – aiškino BFK pirmininkas.

ELTA primena, kad spalio viduryje Seime po pateikimo buvo pritarta gyventojų pajamų mokesčio (GPM) įstatymo projektui, kuriuo siekiama didinti neapmokestinamą pajamų dydį (NPD) 85 eurais, nuo 540 iki 625 eurų.

Už balsavo visi 115 balsavime dalyvavę Seimo nariai.

GPM įstatymo projektu siūloma tiems gyventojams, kurių mėnesio pajamos neviršija 1926 eurų (maždaug vieno Finansų ministerijos 2022 metų rugsėjį parengtame ekonominės raidos scenarijuje 2023 metams projektuojamo vidutinio darbo užmokesčio), už 2023 metus taikyti didesnį nei šiuo metu galiojantį maksimalų mėnesio NPD – 625 eurų (atitinkamai didesnį – 7500 eurų – metinį NPD); gyventojams, kurių pajamos per mėnesį viršija 1926 eurus, būtų išlaikytas šiuo metu taikomas NPD, t. y. jiems taikytinas NPD ir toliau būtų apskaičiuojamas pagal šiuo metu Gyventojų pajamų mokesčio įstatyme nustatytą formulę.

1926 eurų bruto mėnesio atlyginimo riba, iki kurios taikomas NPD didėtų (palyginti šiuo metu galiojanti riba, iki kurios taikomas didesnis NPD, yra 1704 eurai), parinkta atsižvelgiant į projektuojamą vidutinį mėnesinį kitų metų darbo užmokestį ir siekiant užtikrinti tolygų mokesčių naštos pasikeitimą tarp asmenų, kuriems NPD didėja, ir asmenų, kurių NPD nesikeičia, kartu išlaikant NPD formulės paprastumą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją