Vyriausybė įpareigojo viešojo sektoriaus institucijas per artimiausius dvejus metus energijos sunaudojimą sumažinti 20 procentų. Tokiu būdu išlaidos elektrai ir šildymui viešajame sektoriuje per minėtą laikotarpį sumažėtų 100 mln. eurų. Energetikos ministerijos atlikta analizė rodo, jog didžiausi energetiniai nuostoliai patiriami dėl senos statybos ir žemo energetinio efektyvumo pastatų bei ilgus metus nevykusių investicijų.

„Įprastai didžiausią taupymo efektą sudaro energijos nuostolių mažinimas, investicijas į pastatų energetinį efektyvumą derinant su greito poveikio taupymo priemonėmis. Pirmieji energijos taupymo rezultatai nuteikia optimistiškai – valstybinės institucijos ieško sprendimų, daro pokyčius, o darbuotojai aktyviai prisideda prie energinių nuostolių mažinimo“, – sako energetikos viceministrė Inga Žilienė.

Turto banko surinkti duomenys rodo, kad rugsėjį sutaupymą įstaigose lėmė būtent tarnautojų elgesio pokyčiai. Dažniau rinktis laiptus, išjungti nenaudojamus prietaisus, dirbti nuotoliu, atsisakyti kondicionierių naudojimo – tai tik dalis patarimų, kurių yra skatinami laikytis įstaigų darbuotojai.

„Lygindami istorinius duomenis matome, kad šiais metais elektros suvartojimas įstaigose tolygiai augo, o rugsėjį gerokai krito. Galime teigti, jog bendros pastangos taupyti davė apčiuopiamų rezultatų. Teoriškai buvo skaičiuojama, kad pakeitus elgseną galima sutaupyti 10–15 proc. elektros, tačiau tikriausiai pirmą kartą ir tokiu mastu tai įvyko praktiškai“, – sako Turto banko vadovas Mindaugas Sinkevičius.

Šių metų rugsėjį Turto banko centralizuotai valdomuose administraciniuose pastatuose įsikūrę įstaigos sunaudojo 1,6 mln. kWh, tai yra net 20 proc. mažiau nei tuo pat metu pernai. Turto banko skaičiavimu, jei tokį taupymo tempą pavyktų išlaikyti, per metus įstaigos sutaupytų apie 2 mln. eurų. Atkreiptinas dėmesys, kad Turto bankas centralizuotai valdo ir administruoja tik apie 5 proc. viso valstybės turto.

„Jei tokį taupymą, kokį pademonstravo Turto banko klientai, pavyktų užtikrinti ir kituose sektoriuose, sutaupymai kasmet siektų dešimtis milijonų eurų“, – įsitikinęs M. Sinkevičius.

Daugiausiai taupė mažos įstaigos, tarp lyderių – ir ministerijos

Vertinat elektros sutaupymą procentine išraiška, absoliuti lyderystė tenka mažoms įstaigoms. Vilniuje įsikūręs Lietuvos teismo ekspertizės centras sutaupė net 86 proc. elektros energijos. Daugiau nei pusė elektros suvartojimo sekėsi taupyti ir kitoms mažoms įstaigoms, ypač regionuose (įstaigų plotas – iki 300 kv. metrų).

„Mažos įstaigos veikiausiai pasirinko galimybę daugiau dirbti per nuotolį ir tai leido joms drastiškai sumažinti elektros sunaudojimą. Tai taip pat geras indikatorius ir ateities sprendimams – galbūt tokioms įstaigoms nereikia tiek daug patalpų arba jos gali dirbti bendradarbystės erdvėse su kitomis institucijomis. Matome galimybę, ypač regionuose, kurti tokias bendras erdves“, – pasakoja M. Sinkevičius.

Analizuojant didžiuosius elektros vartotojus, užtikrintai taupiausi rugsėjį buvo abu Žemės ūkio ministerijos pastatai, elektros vartojimą sumažinę apie 50 proc. ir iš viso sutaupę daugiau nei 32 tūkst. kWh. Ministerija taip pat yra pateikusi prašymą atsisakyti maždaug 1000 kv. m patalpų, o tai ateityje leis sutaupyti dar daugiau resursų.

Toliau taupiausių įstaigų penketuke rikiuojasi Kauno apskrities mokesčių inspekcija, sutaupiusi 10 tūkst. kWh, Ekonomikos ir inovacijų bei Energetikos ministerijos, įsikūrusios viename pastate. Penketuką užbaigia Valstybinės ligonių kasos ir Valstybinės mokesčių inspekcijos pastatas Vilniuje.

Taupiausioms įstaigoms – 50 tūkst. eurų prizas

Praėjusiais metais Turto banko išlaidos už valdomuose pastatuose sunaudotą energiją siekė 7,45 mln. eurų, įvertinus kainų kilimą ir jau įgyvendinamas taupymo priemones, šįmet jos sieks 12–13 mln. eurų.

Skaičiuojama, kad vien pakeitus kasdienę elgseną, galima sutaupyti iki 10–15 proc. energijos. Turto bankas skatina valstybės įstaigas atsisakyti perteklinio ploto, o jų darbuotojus keisti energijos vartojimo įpročius.

„Turto bankas, siekdamas paskatinti įstaigas taupyti, rugsėjo pradžioje paskelbė iniciatyvą „putinOut“. Visi gerai suprantame, kas yra kaltas dėl energetinio karo Europoje, todėl taupydami prisidedame prie režimo alinimo“, – teigia Turto banko generalinis direktorius Mindaugas Sinkevičius.

Daugiausiai sutaupiusioms institucijoms Turto bankas yra įsteigęs specialų prizą – 50 tūkst. eurų pasirinktam patalpų pagerinimui.

80 mln. eurų investicijų į energetinį efektyvumą

Turto bankas per artimiausius dvejus metus ketina iš pagrindų modernizuoti 14 valstybės biurų pastatų, skirs papildomų lėšų visoms apšvietimo sistemoms pakeisti bei šilumos punktų atnaujinimui.

Skaičiuojama, kad įgyvendinus visus projektus, Turto banko valdomi pastatai 2024 m. suvartos net trečdaliu mažiau energijos nei šiuo metu – kasmet bus taupoma beveik 6 mln. kWh.

Šįmet numatyta pakeisti 10 tūkst. liuminescencinių ir kaitrinių šviestuvų, o per ateinančius dvejus metus bus pakeisti visi tokie šviestuvai, esantys Turto banko valdomuose pastatuose, t. y. apie 66 tūkst. šviestuvų. Vien ši priemonė leis sutaupyti net 2,2 mln. kWh elektros energijos. Esamomis kainomis – tai apie milijoną eurų kasmet.

Taip pat planuojama atnaujinti ir automatizuoti šilumos punktus, dujomis šildomus pastatus prijungti prie centralizuoto šildymo tinklų, automatizuoti pastatų inžinerines sistemas, pakeisti B klasės kondicionierius į A+ klasės įrenginius. Visiems šiems remontams ir sistemų modernizavimui prireiks apie 8 mln. eurų.

Dar vienas reikšmingas Turto banko projektas – elektros tiekimas iš saulės jėgainių parko, kuris per artimiausius dvejus metus leistų sutaupyti 2,75 mln. kWh elektros. Šiam projektui įgyvendinti jau gauta 1,45 mln. eurų ES fondų subsidiją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją