„Kviečiame atsakingas institucijas ir verslo asociacijas pristatyti padėtį turgavietėse. Tuo pačiu aptarsime institucijų pasiūlymus, kurie užtikrintų parduodamų maisto produktų atsekamumą ir tinkamą apskaitą“, – BNS teigė Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas konservatorius Mykolas Majauskas.

Anksčiau jis yra pareiškęs, kad šalies turguose reikia nedelsiant įvesti elektroninius apskaitos žurnalus. Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) duomenimis, tokius žurnalus savanoriškai jau pildo 80 mokesčių mokėtojų. Tai daryti šiuo metu nėra privaloma.

Turgavietėse šį žurnalą gali pildyti mėsos bei paukštienos ir jų produktų prekeiviai.

Pasak M. Majausko, tai padėtų surinkti daugiau pajamų, kurių biudžetas netektų, jeigu Seimas sutiktų su komiteto siūlymu ir neterminuotam laikui pratęstų 9 proc. pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatą ne tik viešbučiams, bet ir maitinimo, kultūros, pramogų ir sporto veiklai.

VMI teigimu, elektroninius apskaitos žurnalus pildantiems prekybininkui nebereikia patiems skaičiuoti neparduotos produkcijos, tai už jį padaro sistema. Taip pat supaprastėjo ir produkcijos suvedimo į žurnalą procesas, nes sistema geba įsiminti produktų pavadinimus ir juos vedant laukeliuose pasiūlo pasirinkimą.

Prekybininkai įrašus gali tikslinti, padarius klaidą, ją lengva ištaisyti, tačiau duomenys išlieka atsekami.

Elektroninės apskaitos žurnalas šviežios mėsos prekybininkams turėjo įsigalioti 2022 metų sausį, vėliau šis terminas nukeltas balandžiui. Vėliau šios idėjos buvo atsisakytai ir leista elektroninius apskaitos žurnalus pildyti savanoriškai iki 2023 metų balandžio, nuo kada ji bus privaloma.

Apdorotų mėsos gaminių pardavėjams ir toliau leista pildyti popierinį žurnalą.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją