Bendrovės ekonomistas Gregorzas Sielewiczius sako, jog vidutinė infliacija 2023 metais Centrinės ir Rytų Europos regione bus žemesnė nei šiemet, tačiau tai bus „dviženkliai skaičiai“.

„Nesvarbu, koks ekonomikos scenarijus susiklostytų, 2023 metais infliacija bus žemesnė nei šiemet, bet vistiek išliks aukšta, o Centrinėje ir Rytų Europoje tai bus dviženkliai skaičiai“, – internetiniame seminare antradienį sakė jis.

Pasak G. Sielewicziaus, regione infliacija auga ne tik dėl aukštų energijos kainų, bet ir dėl labiau nei kitur brangstančio maisto, didinamo minimalaus atlyginimo, kuris skatina vartojimą.

„Tai maisto kainos – šis komponentas čia aukštesnis. (...) Kai kuriose Centrinės ir Rytų Europos šalyse taip pat didėjo minimalūs atlyginimai, kurie skatino namų ūkių vartojimą, tai didino infliaciją“, – teigė G. Sielewiczius.

Estijoje, Lietuvoje ir Latvijoje metinė infliacija rugsėjį siekė atitinkamai 24,1, 22,5 ir 22 proc. ir šie rodikliai buvo didžiausi Europos Sąjungoje. Visoje Bendrijoje kainos per metus padidėjo vidutiniškai 10,9 proc., o vien euro zonoje – 9,9 procento

Bendrovės vertinimu, regione trečiąjį ketvirtį iš vidutinės į aukštos rizikos klasę bus perkelta daugiau žemės ūkio, popieriaus gamybos, mažmeninės prekybos ir energetikos įmonių, aukštesnei rizikai jau priskiriamos statybų bendrovės, kurios, anot ekonomisto, jau ima jausti didėjančių bazinių palūkanų normų poveikį rinkoms.

G. Sielewiczius sako, kad šiemet Europos bendrojo vidaus produkto (BVP) augimo tempai buvo geresni nei tikėtasi, bet lūkesčiai išlieka niūrūs: metų pabaigoje ir kitų metų pradžioje prognozuojama techninė recesija.

„BVP augimas šiemet atrodo gana geras, bet daugiausiai dėl pirmąjį pusmetį pasiektų rezultatų. Manome, kad šių metų pabaigoje ir kitų metų pradžioje daugelyje Europos šalių ekonomikos būklė pablogės, galima tikėtis to, ką vadiname technine recesija, kai bent du ketvirčius iš eilės BVP mažėja. Visų 2023 metų BVP augimas bus apie 1 proc., mažiausiai per pastaruosius su dešimtmečius“, – seminare sakė G. Sielewiczius.

Anksčiau spalį „Coface“ prognozavo, kad Lietuvos BVP šiemet augs 2 proc., o kitąmet – 1,1 proc., gegužę jos šių metų prognozė buvo geresnė – 3,5 proc.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją