Už įstatymo projektą balsavo 9 BFK posėdyje dalyvavę Seimo nariai, susilaikė vienintelis Tėvynės Sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų narys Matas Maldeikis.

BFK pirmininkas Mykolas Majauskas tvirtino, kad asmeniškai negalėtų pasirašyti komiteto išvados po Finansų ministerijos teikiamu projektu, kurį patvirtinus PVM lengvata galiotų pusmečiui.

Finansų ministerija siūlo, kad nuo metų vidurio būtų grąžinti standartiniai tarifai, kas reiškia, kad mokesčiai didėtų. Aš asmeniškai tikrai negaliu pasirašyti komiteto išvados po įstatymo projektu, kuriuo didinami mokesčiai smulkiam verslui. Atkreipsiu dėmesį, kad kai kalbame apie kultūros, sporto ir maitinimo paslaugas, tai yra 13 tūkst. įmonių ir iš jų 99 proc. yra smulkus verslas, vos vienas procentas yra vidutinis verslas“, – komiteto posėdžio metu teigė M. Majauskas.

„Jeigu mes padidinsime mokesčius, tikėtina, kad didelė dalis verslo vėl sugrįš į šešėlį“, – pridūrė jis.
Politikas taip pat tikino, kad brandžioje visuomenėje turėtų būti taikomi nuolatiniai, o ne laikini tarifai, kurie reikalingi tik ypatingoms krizės sąlygoms.

„Šiuo atveju kalbant apie energetines kainas, sumažintas PVM centriniam šildymui yra laikinas sprendimas ir tą galima pateisinti, bet, kai kalbame apie ilgalaikius sprendimus siekiant sukurti palankią aplinką maitinimo, kultūros paslaugų sektoriaus plėtrai, turime užtikrinti ilgalaikius stabilius tarifus“, – sakė konservatorius.

Jam pritarė ir Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ narys Algirdas Butkevičius, tvirtinęs, kad negalima „taip siaurai“ žiūrėti į mokestinę sistemą, kaip tą daro Finansų ministerija.

„Labai teisingai, pirmininke, palietėte bendrą mokestinę sistemą, o ne taip siaurai žiūrit, kaip Finansų ministerija. Negalima taip žiūrėti iš profesionalios institucijos, kaip Finansų ministerija, išimant vieną mokestį, PVM“, – aiškino A. Butkevičius.

Jis pridūrė, kad minėtų sektorių darbai yra labai „imlūs“, t.y. šiuose sektoriuose įdarbinamas didelis darbuotojų skaičius.

„Matome, kad yra daugybė pliusų ir nesuprantu, kodėl yra toks pasipriešinimas, kada Biudžeto ir finansų komiteto atlikęs analizę, kaip yra kitose šalyse“, – sakė ekspremjeras.

Įstatymo projekte pažymima, kad ES teisės aktai leidžia taikyti lengvatinį PVM mokesčio tarifą minėtoms paslaugoms. Analogiška lengvata meno, kultūros ir sporto sektoriui taikoma 21 iš 27 ES valstybių narių.

Taip pat, maitinimo paslaugoms lengvatinį PVM tarifą taiko 22 iš 27 ES valstybių narių. Dauguma iš jų šią lengvatą taiko neterminuotai. Įstatymo projekte argumentuojama, kad didžiąją dalį maitinimo sektoriaus sudaro smulkus ir vidutinis verslas, kuriam padidinus mokesčius gali atsirasti paskata veikti „šešėlyje“, o tai reikštų, kad mokesčių padidinimas nebūtinai užtikrintų didesnį pajamų į biudžetą surinkimą.

Tarp įstatymo projektą registravusių Seimo narių yra ir Tėvynės Sąjungos–Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos nariai Mykolas Majauskas, Kazys Starkevičius, Mindaugas Skritulskas ir Antanas Čepononis.

Tuo metu konservatorių partijos Prezidiumas praeitą savaitę įpareigojo TS-LKD frakciją Seime palaikyti tik Vyriausybės parengtą Valstybės biudžeto ir savivaldybių biudžetų finansinių rodiklių patvirtinimo įstatymo projektą, neteikti ir nepalaikyti su Ministrų kabinetu nesuderintų pasiūlymų.

ELTA primena, kad praeitą savaitę Seimo plenariniame posėdyje po pateikimo pritarta Vyriausybės inicijuotoms pataisoms, kuriomis siūloma neribotam laikui taikyti 9 proc. lengvatinį PVM tarifą apgyvendinimo paslaugų įmonėms, o iki 2023 m. birželio 30 d. ją pratęsti maitinimo, kultūros, poilsio ir sporto paslaugoms, atlikėjams.

Projektą, kuriuo iki 2023 m. pabaigos būtų pratęstas 9 proc. PVM tarifo taikymas maitinimo paslaugoms, Laisvės frakcijos parlamentarai Vytautas Mitalas ir Ieva Pakarklytė registravo dar pavasarį.

Tačiau Vyriausybei galiausiai apsisprendus kartu su kitų metų biudžeto projektu teikti siūlymą tik iki ateinančios liepos pratęsti PVM lengvatą restoranams, Laisvės frakcijos seniūnas V. Mitalas ir toliau laikosi pozicijos, kad mažesnis mokesčio tarifas šiam sektoriui turėtų būti taikomas visą 2023 m. laikotarpį.

Toks „laisviečių“ siūlymas taip pat įveikė pateikimo stadiją Seime.