Lengvatinį 9 proc. PVM apgyvendinimo paslaugoms Vyriausybė siūlo pratęsti neribotam laikui. Šis tarifas taikomas jau septynerius metus, tačiau baigia galioti šių metų pabaigoje.

Tuo metu restoranų, kavinių ir kitų maitinimo įmonių, meno ir kultūros įstaigų, atlikėjų, sporto klubų paslaugoms ir renginiams lengvatą Vyriausybė siūlo pratęsti pusei metų – iki kitų metų liepos. Skaičiuojama, kad dėl to į biudžetą 2023 metais nebus surinkta apie 89 mln. eurų.

Dabar numatyta, kad pastariesiems sektoriams 9 proc. PVM lengvatinis tarifas vietoje įprasto 21 proc. įvestas antrąjį praėjusių metų pusmetį, padedant verslui išgyventi dėl koronaviruso pandemijos įvestus ribojimus.

Tuo tarpu grupė Seimo narių, dirbančių BFK ir Ekonomikos komitetuose, tarp jų ir keli konservatoriai, yra registravę pasiūlymą maitinimo paslaugoms, visų rūšių meno ir kultūros įstaigų, meno ir kultūros renginių, sporto renginių, sporto klubų lankymui, atlikėjų teikiamoms paslaugoms lengvatinį 9 proc. PVM tarifą irgi pratęsti neterminuotai.

BFK vadovas Mykolas Majauskas sako, kad nebūtų išmintinga didinti mokesčius smulkiam verslui ekonominiu sunkmečiu.

„Maitinimo, kultūros ir sporto sektoriuje yra apie 13 tūkst. įmonių, iš kurių 99 proc. yra smulkus verslas. Sąžiningoms įmonėms tai (mokesčių didinimas – BNS) bus išlikimo klausimas, kita dalis tiesiog grįš atgal į „šešėlį“, todėl planuojamų papildomų valstybės biudžeto pajamų surinkti nepavyks“, – BNS teigė parlamentaras.

Finansų ministerijos skaičiavimus, kad kultūros, sporto ir maitinimo sektoriuose nuo sumažinto PVM tarifo grįžus prie didesnio, papildomos biudžeto pajamos siektų 60 mln. eurų per pusmetį, M. Majauskas vadina netiksliais.

„Tai yra gyvenimo realybės neatitinkantis skaičius“, – sako jis.

„Remiantis Statistikos departamento duomenimis, sumažinus tarifą matinimo sektoriui, apyvartos per mėnesį išaugo 48 proc. Padidėjo ne tik pardavimai, bet išaugo darbuotojų atlyginimai ir pelningumas. Tai galima paaiškinti tik sektoriaus išsiskaidrinimu. Atvirkštinio rezultato galime tikėtis mokesčius padidinus“, – pridūrė parlamentaras.

Pasak jo, siekiant paskatinti smulkaus verslo plėtrą, konkurencingumą ir tuo pačiu skaidrinti ekonomiką, daugumoje Europos Sąjungos šalių kultūros, sporto ir matininimo paslaugoms taikomi sumažinti tarifai neterminuotai.

Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentės Evaldos Šiškauskienės teigimu, nelikus PVM lengvatos, apie pusę šalies maitinimo įstaigų 2023 metais bankrutuos.

Nacionalinė kūrybinių ir kultūrinių industrijų asociacija sako, kad sektorius dar nespėjo atsigauti po pandemijos, kai užklupo smarkiai išaugusios energijos kainos.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)