Už tokią Laisvės frakcijos narių Vytauto Mitalo ir Ievos Pakarklytės parengtą Pridėtinės vertės mokesčio įstatymo pataisą po pateikimo antradienį pritarė 65 parlamentarų, prieš buvo keturi, o susilaikė 55.

Toliau pataisą Seimas svarstys lapkričio 3 dieną.

Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas konservatorius Mykolas Majauskas tikino, kad tokiu atveju lengvatinis PVM tarifas nebūtų ilgiau taikomas atlikėjų, meno, kultūros bei sporto renginių ir klubų paslaugoms.

„Padidinus mokesčius matysime didelę verslo dalį, grįžtančią į šešėlį“, – įspėjo jis.

Pasak V. Mitalo, maitinimo verslas pastaraisiais metais labiausiai nukentėjo ne tik dėl išaugusių energijos kainų, bet ir todėl, kad per pandemiją buvo uždarytas.

„Vienoje pusėje tikrai girdžiu argumentus, kad lengvatiniu PVM tik išmušime skyles biudžete, kurias vėliau bus sunku užlopyti, bet yra ir kita, mano supratimu, šiek tiek gausesnė argumentų pusė. Kalbame apie verslo segmentą, kuris didžiąja dalimi nusėtas smulkaus versto atstovų, o energetinių išteklių kainos lemia didžiulį išlaidų augimą dujoms ir elektrai. Dar daugiau, kalbame apie tą verslo segmentą, kuris pastaruosius kelerius metus dėl Vyriausybė sprendimų buvo pirmas uždaromas dėl pandemijos“, – Seimo posėdyje antradienį aiškino jis.

V. Mitalas kiek anksčiau antradienį taip pat teigė, kad nepratęsus lengvatos visiems metams, dauguma restoranų bankrutuos arba pasitrauks į šešėlį.

„Dėl to svarstydami kitų metų klausimus turime pasirinkti, ar rizikuosime, kad tas sektorius didele dalimi arba bankrutuos, arba pasitrauks į šešėlį. Matant kitų metų skaičius, spėjant energetikos ir kitų išteklių kainas aš manau, kad verta tą lengvatą pratęsti visiems metams“, – žurnalistams sakė V. Mitalas.

Jis atkreipė dėmesį, kad maitinimo versle didelė dalis yra smulkieji verslininkai.

„Yra restoranų, kurie anksčiau mokėjo už elektrą ir dujas 1-1,2 tūkst. eurų per mėnesį, o dabar moka po 7 tūkstančius“, – sakė Seimo vicepirmininkas.

„Puikiai matėme duomenis, kuriuos pristatė ir Valstybinė mokesčių inspekcija, ir Lietuvos bankas, kad apyvarta padidėjo gerokai to sektoriaus, pritaikius šitą lengvatą ir gali būti, kad padidėjo būtent todėl, kad dalis šio sektoriaus išėjo iš šešėlio“, – kalbėjo jis.

Pasak V. Mitalo, 2021 metais sektoriaus apyvarta siekė 39 mln. eurų – beveik tiek pat, kaip ir 2019 metais, kai ji siekė 41 mln. eurų. Tačiau, jo teigimu, 2021 metais net 28 mln. eurų, arba 70 proc. pajamų sudarė subsidijos.

Tuo metu konservatorių frakcijos narys Linas Slušnys ironizavo, kad nesiūloma sumažinti PVM „batams ar drabužiams, nes juos perka žmonės dar dažniau nei viešojo maitinimo paslaugas“.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)