Klaipėdos LEZ vystomo projekto vertė siekia daugiau nei 6 mln. Eur, iš kurių 4 880 000 Eur sudaro VIPA paskola. Gamybiniai pastatai bus skirti apdirbamajai gamybai. Bendras statomų pastatų komplekso plotas – 7 667 kv. m.

„Šis projektas padės Klaipėdos LEZ pritraukti investuotojus, kurie siekia veiklą pradėti nedelsiant. Investuotojas ar gamybininkas gauna visapusiškai paruoštą pastato infrastruktūrą ir su savo įranga gali pradėti gamybos procesus nuo pirmos investicijos dienos arba prisitaikyti patalpas per ne ilgiau kaip 1-2 mėn. Tipinės gamybos paskirties pastatų infrastruktūros vystymas sudaro lanksčias sąlygas gamybos plėtrai“, – teigia Asta Gladkauskienė, VIPA Klientų aptarnavimo departamento vadovė.

Pasak Klaipėdos LEZ valdymo bendrovės vadovo Eimanto Kiudulo, pastatai ir patalpos nuomai buvo pasiteisinusi LEZ strategija nuo pat teritorijos veiklos pradžios, poreikis tokiai infrastruktūrai itin išaugo per pastarąjį dešimtmetį, o pastarųjų metų įvykių kontekste greitas įsikūrimas ir lankstumas vietą besirenkantiems investuotojams tapo kaip niekad aktualus.

„Vienas pirmųjų LEZ investuotojų prieš 20 metų buvo ir iki šiol veikia airiškų šaknų turinti bendrovė „BNTP“, teikianti patalpų nuomos paslaugas kitiems gamintojams. Prieš penketą metų matydami rinkos poreikį, bet dar neturėdami susitarimų, patys investavome į pirmąjį „FlexStart“ pastatą, kuris netrukus laimėjo pirmąjį pasaulyje „Financial Times“ grupės leidinio „FDI Intelligence“ apdovanojimą už investuotojų įsikūrimo greitį.

Šiuo metu pasaulis yra neapibrėžtoje geopolitinėje ir ekonominėje aplinkoje, investuotojai vis labiau orientuojasi į pagrindinę veiklą, o ne NT, todėl šis „Investuok Lietuvoje“ kartu su Ekonomikos ir inovacijų ministerija inicijuotas projektas toliau stiprins rinkoje aktualius LEZ konkurencinius pranašumus – greitį, lankstumą, galimybę žaibiškai prisitaikyti prie potencialaus investuotojo poreikių“, – komentuoja E. Kiudulas.

Projektą tikimasi užbaigti pirmą 2023 m. ketvirtį.

Pastatai apdirbamosios gamybos veiklai

Tipinis gamybos paskirties pastatas – tai universalus pastatas, pritaikytas gamybai su visa išvystyta infrastruktūra. Toks pastatas yra suprojektuotas standartizuotai gamybai su galimybe plėstis. Priemonės lėšomis finansuojamos investicijos į ekonominės infrastruktūros sukūrimą, tipinės gamybos, pramonės ar mokslo paskirties pastatų naują statybą ar rekonstravimą.

Pagal finansinės priemonės reikalavimus ne mažiau kaip 70 procentų tipinės gamybos paskirties pastato bendro ploto turi būti išnuomota ar parduota investuotojams, kurie pastate vykdo apdirbamosios gamybos ar biotechnologijos mokslinių tyrimų ir taikomąją veiklą.

Klaipėdos LEZ projekto vystytojai jau vykdo derybas su potencialiais investuotojais.

Sulaukė daug paraiškų

2022 m. gegužės 30 d. VIPA paskelbė kvietimą teikti paskolų paraiškas tipinių gamybos paskirties pastatų laisvosiose ekonominėse zonose, pramonės parkuose ir kitose pramoninėse teritorijose statybos darbams finansuoti. Per tris mėnesius yra gautos 7 paraiškos, kurių bendra vertė viršijo priemonei įgyvendinti skirtą biudžetą.

Ilgalaikės iki 180 mėn. (15 metų) trukmės lengvatinės iki 10 mln. eurų paskolos teikiamos laisvųjų ekonominių zonų valdymo bendrovėms, jų dukterinėms įmonėms, pramonės parkų operatoriams (išskyrus fizinius asmenis) ir savivaldybėms. Vilniaus, Kauno ir Klaipėdos miestuose ir jų rajonuose taikoma 1,5 proc. metinė fiksuota palūkanų norma, kituose Lietuvos Respublikos regionuose – 1 proc.

Priemonės lėšomis tinkamos finansuoti tipinio gamybos paskirties pastato naujos statybos ar rekonstravimo išlaidos, įskaitant pasirengimo statybai (pastato techninio projekto parengimas, statybą leidžiančio dokumento gavimas), žemės sklypo sutvarkymo, infrastruktūros ir inžinerinių tinklų sklype, inžinerinių sistemų pastate įrengimo ir (ar) sutvarkymo, pastato statybos techninės priežiūros, projekto vykdymo priežiūros išlaidas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją