V. Šilinskas taip pat pripažino, kad pagal anksčiau Trišalėje taryboje pasiektą susitarimą, minimali mėnesinė alga kitais metais turėtų siekti 888 eurus, tačiau Vyriausybė atsižvelgia į darbdavių įspėjimus ir siūlo ją didinti mažiau, iki 840 eurų.

„Labai norėčiau užakcentuoti, kad pagal tai, kas buvo sutarta, darbdavių atstovų patvirtinta, MMA turėtų būti 888 eurai, Lietuvos bankas tą pristatė. Čia tik Vyriausybė sako „ok, šiemet yra tikrai neapibrėžtos aplinkybės, tikrai girdime, ką darbdaviai sako ir turėtų būti mažiau“, – sakė jis.

Pristatė dar kartą

Antradienį posėdyje viceministras pristatė Vyriausybės pasiūlymą MMA 2023 metais kelti iki 840 eurų. Kaip žinia, profesinės sąjungos siekė 888 eurų, o darbdaviai siūlė 800 eurų.

Šiuo metu MMA Lietuvoje yra 730 eurų.

V. Šilinskas dėstė, kad šiandien bedarbių skaičius Lietuvoje yra istorinėse žemumose, o užimtumo lygis – aukštumose.

„Iki šiol didinant MMA, užimtųjų daugėjo. Prognozuojama, kad 2023 metais BVP augs, nors ir lėtai. Darbo užmokestis irgi didės, o kainos turėtų augti lėčiau“, – dėstė jis.

Pranešėjas dar pridūrė, kad MMA įtaka kainoms yra maža.

„Jos gavėjų skaičius yra tik 25 tūkst. eurų. Dar mūsų ekonomistai buvo paskaičiavę, kad net 21,2 proc. MMA didinimas galėtų sąlygoti 0,49 proc. infliaciją.

Tačiau lieka didelis neapibrėžtumas – būtent dėl to Vyriausybė siūlo nedidinti daugiau nei 840 eurų (15 proc.).

Beje, lyginant su 2022 metų sausiu, MMA „į rankas“ padidėtų net 100 eurų. Taip pat MMA turėtų peržengti skurdo rizikos ribą („į rankas“ siektų 633 eurus, kai minėtos ribos prognozė yra 625 eurai)“, – pasakojo viceministras.

Siekia priartinti prie NPD

Lietuvos darbdavių konfederacijos prezidiumo narė Aurelija Maldutytė priekaištavo, kad dabartinis Vyriausybės pasiūlymas didina skirtumą tarp MMA ir neapmokestinamojo pajamų dydžio. Siūloma, kad NPD kitais metais siektų 625 eurus, t. y. 85 eurais daugiau nei šiemet.

„2017 metais susitarta NPD artinti prie MMA. Dabar NPD didiname 85 eurais, o MMA – 110 eurų. Taigi skirtumas didinamas“, – sakė ji.

Tačiau V. Šilinskas nurodė, kad MMA didėja 15 proc., o NPD – daugiau, 15,7 proc.

„Turime suprasti, kad biudžetas iš niekur neatsiranda ir niekur nedingsta. Patys į jį sunešame mokesčius. Jei NPD surenkamą dalį mažiname, turime kažkokį kitą mokestį turėti vietoje to. Kito mokesčio alternatyviai šiandien neturime. Iš sutaupymų tą NPD didiname ir tiek, ir iš skolintų lėšų. Nežinau, kiek šiemet bus deficitas, reikia skaičiuoti.

Biudžetas tiek šiemet, tiek kitais metais bus deficitinis. Kai kažkas pasakoja apie stebuklingą skrynią, kur sėdi caras ir gali iš po užpakalio ištraukti padalinti visiems pinigų – nėra tokios skrynios.

Biudžetas yra žmonių pinigai, visus kviečiu susipažinti ir pažiūrėti iš ko mes surenkame. Daugiausiai iš GPM ir PVM, kur išleidžiame. Galime diskutuoti, kaip galime daugiau surinkti, geriau išleisti ir paskirstyti.

Sirijoje minimali alga mažiau nei 100 eurų, Liuksemburge – 2,3 tūkst. eurų. Aš tikrai ne Sirijoje norėčiau turėti verslą, restoraną. Noriu pasakyti, kad darbo užmokestis yra ne tik išlaidos, bet ir pajamos. Didesnės žmonių pajamos leidžia verslui daugiau uždirbti, maržas geresnes turėti. Kai turtingas pirkėjas ateina pirkti, jis mažiau ir dėl kainos derasi. Turime kartu žiūrėti, kaip padidinti žmonių pajamas, kad verslas galėtų daugiau uždirbti“, – sakė viceministras.

Padidinimas vykstant karui

Lietuvos verslo konfederacijos prezidentas Andrius Romanovskis dabartinę Vyriausybės poziciją apibūdino taip: „take it or leave it“ (angl. imk arba palik).

„Šiais metais bus didžiausias istorijoje MMA pakėlimas per vieną kartą. Kai vyksta karas šalia mūsų, kada turime energetinį karą prieš Lietuvą, mes labiausiai keliame MMA. Vietoje to, kad tai būtų inkrementalus dalykas“, – dėstė jis.

Darbdavių atstovas dar nerimavo, kad iki naujų metų liekant 3 mėnesiams vis dar nėra iki galo aišku dėl MMA.

„Sausį optimizmas išgaruos. Politiškai norima užspurtuoti, o kas paskui bus kaltas, kai ekonomika užstrigs?“ – svarstė jis.

Savo ruožtu Lietuvos pramonės profesinių sąjungų federacijos vadovė Dalia Jakutavičė apgailestavo, kad darbdaviai net ir tada, kai ekonomika klesti neranda galimybių pakelti MMA

„Visada ieškoma kliūčių, kodėl nedidinti arba didinti mažiau. Mūsų narių nuomone, auginti darbuotojų pajamas tokiu sunkiu laikotarpiu yra būtina.

Taip pat reikėtų atskirti MMA didinimo ir drastiškai augančių energijos kainų suvaldymą“, – įspėjo ji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)