Popiet sudarant sandorius, svaro sterlingų kursas nukrito 2,7 proc. iki 1,0956 JAV dolerio. Pastarąjį kartą panašiai nutiko 1985 m., kai svaras buvo pasiekęs visų laikų žemiausią lygį – 1,0520 JAV dolerio.

„Sterlingui gresia pavojus“, – sakė „Deutsche Bank“ analitikas George'as Saravelosas. „Labai dideli, nefinansuojami mokesčių mažinimai ir kitos fiskalinės dovanos (...) tik sustiprina mūsų nerimą“.

Naujoji JK vyriausybė penktadienį pristatė kelių milijardų svarų paramos paketą namų ūkiams ir įmonėms, nukentėjusiems nuo didžiausios per dešimtmečius infliacijos, ir mažina mokesčius, šaliai artėjant prie recesijos.

Finansų ministras Kwasi Kwartengas sakė, kad sparčiai didėjančių sąskaitų už energiją viršutinė riba per pirmuosius šešis mėnesius atsieis apie 60 mlrd. svarų sterlingų. K. Kwartengas taip pat atšaukė planuotus mokesčių padidinimus tiek įmonių pelnui, tiek atlyginimams, motyvuodamas vyriausybės siekiu skatinti ekonomikos augimą.

Ekonomistai perspėja, kad Didžioji Britanija greičiausiai jau išgyvena nuosmukį, nes smarkiai kylančios degalų ir maisto kainos jau atsiliepia.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją