„Grįžimas prie 21 proc. būtų visiškai verslo sužlugdymas, tiesiog neišgyventume. Labai didelis prašymas, metams laiko pratęsti restoranams PVM sumažinimą, nors pabrėžiu, kad 22 Europoje taikė lengvatą ir prieš pandemiją, ir pandemijos metu, ir taikys ateityje“, – trečiadienį Seimo Biudžeto ir finansų komiteto posėdyje teigė E. Šiškauskienė.

Verslininkė tvirtina, kad jos vadovauja asociacija atstovauja 7 tūkst. įmonių, 37 tūkst. darbuotojų, kurių kiekvieno likimas sprendžiasi, kuomet kalbama apie lengvatinį PVM tarifą.

„Noriu pasakyti, kad restoranams duota PVM nuolaida buvo savalaikė ir labai dėkoju Mykolui Majauskui bei Ingridai Šimonytei, tai išgelbėjo kokia 80 proc. smulkaus verslo nuo bankrotų ir mes savo įsipareigojimus tikrai įvykdėme, nes tada pagalba buvo duota išgyvenimui ir atlyginimų pakėlimui, tai mes tikrai galime pasakyti, kad įvykdėme visas užduotis“, – sakė Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė.

„Priėmėme penkiais tūkstančiais darbuotojų daugiau, pakėlėme darbo užmokestį per tą laikotarpį 25 proc., ištraukėme iš šešėlio apie 50 proc. verslo, tai manyčiau, kad Finansų ministerija turėtų atkreipti dėmesį, FNTT deklaravo apie 200 mln. eurų (šešėlyje – ELTA), jog buvo prieš, tai galėtume teigti, kad apie 100 mln. eurų grįžo“, – pridėjo ji.

E. Šiškauskienė aiškina, kad maitinimo paslaugų ir apgyvendinimo sektoriuje sąnaudos jau viršija pajamas, nes 125 proc. pakilo komunalinės išlaidas, 51 proc. žaliavos ir 25 proc. pakeltas darbo užmokestis.

„Nepaisant to, mes pritariame, kad MMA būtų keliamas 10 proc. nuo sausio mėnesio, nes suprantame, kad žmonėms reikia išgyventi. Bet atidėtų mokesčių iš 55 mln. eurų yra likę 22,6 mln. eurų, sektorius tikrai stengiasi, bet su šia infliacija ir pakilusiais energijos kaštais jau einame į minusą“, – tvirtino verslininkė.

„Niekam nebus naudos, jei bankrotų skaičius didės, per pirmą pusmetį jų yra 81, kai 2020–2021 m. buvo 67 bankrotai. Bandome ir prašome dar bent metams pratęsti, kad verslas išsilaikytų, už to kiekvieno, 37 tūkst. darbuotojų yra likimai“, – pridūrė ji.

ELTA primena, kad birželio pradžioje Ekonomikos ir inovacijų ministerijos vadovybei susitikus su maitinimo įstaigų, sporto klubų, kino teatrų ir renginių atstovais, viceministras Vincas Jurgutis sakė, kad bus siūloma ir kitiems metams pratęsti 9 proc. lengvatinio PVM tarifo taikymą šiems sektoriams. Apgyvendinimo paslaugų sektoriui ministerija 9 proc. PVM tarifą siūlo palikti nuolatos.

Trečiadienį Seimo Biudžeto ir finansų komiteto (BFK) pirmininkas Mykolas Majauskas išsakė kritiką Finansų ministerijai, kuri, anot parlamentaro, iki šiol nėra pateikusi savo pozicijos dėl pridėtinės vertės mokesčio (PVM) tarifo, kuris turėtų būti taikomas apgyvendinimo ir maitinimo paslaugų įmonėms nuo kitų metų. Taip, anot jo, įmonės tiesiog paliekamos nežinioje.

Neterminuotą lengvatinį 9 proc. PVM tarifą apgyvendinimo paslaugoms siūlančias pataisas dar liepos pabaigoje įregistravo būtent M. Majauskas ir Ekonomikos komiteto pirmininkas Kazys Starkevičius. Vis tik, BFK pirmininko teigimu, dėl šio pasiūlymo Finansų ministerija iki šiol neišsakė pozicijos.