Bendrovė „Telia Lietuva“, pasiūliusi 23 mln. eurų gavo 2×10 MHz radijo dažnių bloką, „Tele2“ už 3,9 mln. eurų įsigijo 2×5 MHz, „Bitė Lietuva“ už 3 mln. eurų analogišką radijo dažnių bloką, pranešė RRT.

Kiekvienas aukciono laimėtojas privalės įmokos pradinę dalį sumokėti į valstybės biudžetą per mėnesį nuo laimėtojo patvirtinimo dienos. Tik po to RRT išduos leidimus naudoti radijo dažnius.

Pasak RRT, aukciono laimėtojai privalės ne vėliau kaip per šešis mėnesius nuo leidimo išdavimo pradėti teikti komercines 5G ryšio paslaugas bent viename iš šių miestų: Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose ar Panevėžyje, o iki 2023 metų pabaigos pradėti teikti 5G ryšio paslaugas visuose penkiuose didžiausiuose Lietuvos miestuose.

Operatoriai taip pat iki 2025 metų pabaigos privalės sudaryti galimybę valstybinės reikšmės magistraliniuose keliuose ir magistralinėse geležinkelio linijose gauti bent 30 Mb/s spartos elektroninių ryšių paslaugas, o per penkerius metus pradėti teikti elektroninių ryšių paslaugas bent 98 proc. Lietuvos teritorijos ir leisti bent 80 proc. namų ūkių gauti ne mažesnės kaip 30 Mb/s spartos elektroninių ryšių paslaugas.

Dviejų 5G ryšio technologijų diegimui būtini 700 Mhz ir 3500 Mhz dažnių juostų aukcionai baigėsi rugpjūtį, už juos valstybei „Telia Lietuva“, „Bitė Lietuva“ ir „Tele2“ sumokėjo per 43 mln. eurų.

„Užsitikrinome padengimą ir greitį užtikrinančius dažnius, laukiame oficialaus leidimo juos naudoti, ir esame visiškai pasirengę komercinio 5G ryšio plėtrai. Jau dabar klientams siūlome jų itin vertinamą plačiausiai veikiantį 4G internetą Lietuvoje – tai patvirtina ir RRT skelbiamas judriojo ryšio tinklų tikėtinų aprėpties zonų žemėlapis. Mūsų strategija – kurti efektyvų tinklą ir pasiūlyti klientams geros kokybės ryšio paslaugas už gerą kainą“, – sakė Petras Masiulis, „Tele2“ generalinis direktorius Baltijos šalims.

Valerij Kovzan, „Tele2“ Technikos direktorius Baltijos šalims sako, kad nors konkurencija dėl dažnių buvo atkakli, tačiau jie nėra vienintelis faktorius, lemiantis gerą ryšio kokybę.

„Įsigijome 2x5 MHz dažnių blokus, kurie padės užtikrinti platų 5G ryšio padengimą visoje šalies teritorijoje. Aukcione buvo siūlomi skirtingo pločio dažnių juostos, tačiau vien jų plotis savaime negarantuoja aukštos paslaugų kokybės.

Efektyvus mūsų tinklo planavimas, mobiliojo ryšio bokštų išdėstymas, reikiamų dažnių aktyvavimas, efektyvūs stočių parametrai padės mūsų klientams pasiūlyti aukštos kokybės ryšį už gerą kainą“, – sakė V. Kovzan.

„Džiaugiamės sulaukę 5G dažnių aukciono pabaigos. Mūsų strategija visiškai naują 5G tinklą statyti aukštesnių dažnių juostoje. Todėl įsigyta 700 Mhz dažnių ir 3,5 Ghz dažnių ruožų kombinacija garantuos greitą, stabilų ir plačiai pasiekiamą „Bitės“ 5G ryšį“, – sako Gintas Butėnas, „Bitė Lietuva“ generalinis direktorius.

Pasak „Bitės“ vadovo, „naujas mūsų tinklas bus naudingiausias tiems gyventojams, kurie iki šiol neturėjo galimybės mėgautis kokybišku internetu. Verslo klientai taip pat laukia „Bitės“ 5G, nes tai yra nepalyginamas kokybinis šuolis su ankstesnėmis ryšio technologijomis.“

„Šįmet „Bitėje“ pradėjome didžiausią investicinį projektą į ryšių tinklus per visą bendrovės istoriją –„BITĖ | Naujos kartos tinklas 2025“. Projekto metu investuojame ne tik į visiškai naujo 5G tinklo statybą, kuriam ir reikalingi naujieji dažniai, bet ir į jau naudojamų tinklų modernizavimą. Todėl kokybinę pažangą pajus visi mūsų klientai, kuriems šios investicijos reikš dar didesnį interneto greitį, ryšio stabilumą ir veikimą dar platesnėje teritorijoje“, – priduria G. Butėnas.

Lietuvoje 5G ryšys veiks 3,5 GHz ir 700 MHz dažniais. 3,5 GHz dažnių teritorijoje esantys įrenginiai galės pasiekti iki 2 gigabitų per sekundę spartą. Ten, kur 3,5 GHz nepasieks, įrenginiai naudos plataus padengimo 5G ryšį 700 Mhz dažnių juostoje. Jo sparta bus panaši kaip 4G, tačiau jis bus talpesnis ir su mažesniu vėlinimu.

Bazinės 700 MHz radijo dažnių juostos daugiausia naudojamos efektyviam teritorijos padengimui mažiau gyvenamose vietovėse, tuo metu 3500 Mhz dažnių juostoje teikiamos paslaugos užtikrins itin aukštos spartos internetą tankiai apgyvendintose vietovėse.

Naudojant aukcionuose 20 metų laikotarpiui įsigytus dažnius trys operatoriai Lietuvoje diegs naujos kartos 5G mobiliojo ryšio tinklus ir teiks 5G elektroninių ryšių paslaugas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją