Vilniaus apygardos administracinis teismas antradienį pranešė, kad savivaldybės 2021 metų gruodžio 15 dieną pakeista tvarka prieštarauja konstituciniam teisinės valstybės principui.

„Teismui priėmus sprendimą pripažinti norminį administracinį aktą neteisėtu, toks aktas negali būti taikomas nuo tos dienos, kai oficialiai bus paskelbtas įsiteisėjęs administracinio teismo sprendimas“, – teigiama pranešime.

Nauja tvarka nustato, kad rinkliavos dydis perskaičiuojamas tiems gyventojams, prie kurių komunalinių atliekų konteinerių buvo rastos ir sutvarkytos statybos ir griovimo, didelių gabaritų, tekstilės, pavojingos atliekos, padangos, automobilių ardymo ar kitos neleistinai paliktos atliekos.

Teismo vertinimu, jokie papildomi mokėjimai, perskaičiavimai praėjusių metų rinkliavos dydžio nėra galimi, todėl neaišku, kokiu teisiniu pagrindu buvo pakeista tvarka.

Be to, nėra nurodyta, kaip perskaičiuojamas rinkliavos dydis, kokia apimtimi ir kas bus vertinama koreguojant rinkliavos dydį. Taip pat atkreipiamas dėmesys, kad perskaičiavimas siejamas tik su atliekų buvimo vieta.

Ištirti pakeistą tvarką teismo prašė Vyriausybės atstovas Vilniaus ir Alytaus apskrityse.

Pernai gruodį Vilniaus miesto savivaldybė nustatė, kad nuo 2023-iųjų didesnė rinkliava bus taikoma netinkamai atliekas per 2022-uosius tvarkiusių namų gyventojams.

Savivaldybė tuomet laikėsi pozicijos, jog teismų sprendimų nepažeidžia, nes po metų, įvertinus faktinį atliekų kiekį, yra numačiusi kompensacijų ir papildomo apmokestinimo mechanizmą gyventojams, kurie nekaupė stambiagabaričių atliekų ir kurie tai darė.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją