Susirinkime patvirtintos ir esminės 330 kV skirstyklos „Mūša“ statybos projektavimo ir rangos darbų sutarties sąlygos.

Lietuvai sinchronizuojant elektros tinklus su žemynine Europa, elektros perdavimo sistemos operatorės „Litgrid“ užsakymą projektuoti ir statyti 330 kV skirstyklą „Mūša“ Joniškio rajone po antro paskelbto konkurso laimėjo energetikos projektų statytoja bendrovė „Žilinskis ir Co“. Su ja bus pasirašyta 15,177 mln. eurų (be PVM) sutartis.

Pagal sutartį darbai turės būti baigti iki 2025 metų lapkričio pabaigos.

„Litgrid“ šiemet kovą antrą kartą paskelbė skirstyklos rangovo konkursą, nes pernai lapkritį skelbtas pirmas konkursas buvo nutrauktas, pasiūlymams viršijus nustatytą vertę. Anksčiau sutartį planuota pasirašyti iki liepos, statybos darbus pradėti 2023 metais, o baigti – 2025 metais.

„Litgrid“ generalinis direktorius Rokas Masiulis yra sakęs, kad nauja skirstykla užtikrins didesnius tarpsisteminius pralaidumus su Švedija ir Latvija ir sustiprins šiaurės Lietuvos elektros perdavimo tinklą.

Gataučių seniūnijoje suplanuotos skirstyklos projektas apima 3,69 ha ploto skirstyklą ir 3,4 km naujų elektros linijų.

Dabar šioje teritorijoje yra T raidės formos trijų linijų sujungimas, o bendras linijų ilgis siekia 182 km. Pasak „Litgrid“, tai reiškia, kad atsiradus sutrikimui vienoje vietoje, atsijungtų visos trys linijos. Įrengus skirstyklą, ilgiausia prie jos prijungtų linijų atkarpa bus beveik tris kartus trumpesnė nei dabar.

Be to, prieš kelis dešimtmečius pastatytas trijų linijų susijungimas yra kultūros paveldo teritorijoje – Saulės mūšio vietoje. Todėl naują skirstyklą planuojama patraukti į šiaurę nuo šios istorinės vietos, o elektros linijos bus atvedamos apeinant kultūros paveldo apsaugos zoną.

„Mūšos“ statyba yra vienas iš 15 Vyriausybės patvirtintų ypatingos valstybinės svarbos sinchronizavimo projektų, kurie apima jūrinės jungties su Lenkija „Harmony Link“ statybą, trijų sinchroninių kompensatorių įrengimą ir kita.